Így hűtheti le magát éjszaka

Nyáron időnként trópusi meleg van. Napközben ez még elviselhető, de nagyon kellemetlen, ha az éjszakai pihenésünket fenyegeti. Napközben, amíg a strandon fekszünk és fagyit eszünk, nincs nagy baj, de esténként, amikor az ágyban fekve aludni próbálunk, jön a szenvedés. Izzadás, nyirkos ágynemű és forgolódás… Hogyan vészeljük át az éjszakákat?

Kapcsolja ki a készülékeket

Az elektronikai eszközök hőt termelnek, és a kánikulában ez a legutolsó dolog, amit szeretnénk. Kapcsoljon ki minden olyan gépet, amelyeket nem kell feltétlenül működtetni.

Tegyen elé jegetHűtse le magát a fürdőszobában

Mielőtt aludni megy, vegye az irányt a fürdőszoba felé. Egy langyos zuhany vagy egy hideg fürdő segíthet abban, hogy kellemes érzettel feküdjön az ágyba. Ne használjon nagyon hideg vizet, hiszen abban az esetben a teste megpróbál majd újra felmelegedni.

Hűtse a fejét

Egy hétköznapi párna magában tartja a meleget, egy hajdina párna sokkal kevésbé. Szerezzen be egy ilyen párnát a kellemesebb alvás érdekében.

Vásároljon légkondicionálót

A legjobb megoldás természetesen a klímaberendezés, aminek beszerzése ugyan sokba kerül, de ennek van a legjobb hatása. Választhat mobil verziót, vagy be is építheti a lakásba, ami drágább megoldás, de a beszerelés után már nem sokat kell vele foglalkoznia. A mobilklímát bármelyik szobába áttolhatja, ebben az esetben a nyitott ablakon keresztül kell kivezetni a csövet, amelyen keresztül a forró levegő távozik.

Állítson fel ventilátort a szobában

Sok éve létezik már, de még mindig jól működik: a ventilátor. Beszerezhet plafonra szerelhetőt vagy kisebb változatot is. A ventilátor a levegőt hátul szívja be, elöl fújja ki. Ha már csökkent odakint a hőmérséklet, állítsa fel a nyitott ablak elé, így a hidegebb levegőt kintről a szobába fogja fújni. Egyes gépeken időzítő is van, így egy idő után automatikusan kikapcsolnak és nem kell egész éjszaka működtetni őket.

Használjon jeget

Fagyasszon le egy flakon vizet vagy készítsen jégkockát, majd vegye ki a fagyasztóból, és tegye egy edénybe. Helyezze az edényt a ventilátor alá, így az kellemes hideget fog a lakásba fújni, amitől biztosan lehűl majd!

Aludjon a földszinten

Az emeleten alszik? Ez csak télen hasznos, ugyanis a meleg levegő felfelé száll. Költözzön le a földszintre, és azonnal pár fok különbséget fog érezni.

Tegyen nedves ruhát a fejére

A legtöbb hőt a fejünkön veszítjük el, ezért nedvesítsen be egy kendőt, és tegye a homlokára vagy a nyaka köré. Ez az egyik legegyszerűbb módja testünk hűtésének.

Aludjon ruhában

Talán ellentmondásosnak tűnik, hogy melegben felöltözzünk, de egy pizsama vagy hálóing felfogja az izzadságot, ami egyébként az ágyneműbe kerülne. Ezért nem is olyan rossz ötlet ruhában aludni.

(Hollandból fordította: Rebecsák Anita)