A szívnek is jót tesz: alvás, stresszkezelés

A szívbetegek ismerik a szívbarát életmód alapelveit: táplálkozzon bölcsen, mozogjon rendszeresen, tartsa szinten a testsúlyát, a vérnyomását és a vércukorszintjét, és ha dohányzik, hagyja abba. Kevesebben tudják, hogy az elegendő, jó minőségű alvás és a stresszkezelés szintén valódi előnyökkel jár a szív számára, írja a Harvard Orvosi Egyetem hírlevele.

Jó matrac – jó alvás

Az álmatlanság és az alvászavar nem ritka, vannak, akik fél éjszaka álmatlanul hánykolódnak az ágyban. A stressz vagy a mindennapi gondok mellett a nem megfelelő matrac is okozhatja a rossz alvást. Azok a matracok ideálisak, amelyek alkalmazkodni tudnak a test alakjához. Hogyan lehet megtalálni a megfelelő matracot, és mire figyeljünk a választáskor?

A képernyők elbutítják a gyerekeket

A 21. századi gyerekek már nem tudnak koncentrálni, mert túlságosan függnek a képernyőktől – állítja Michel Desmurget neurológus, a kognitív idegtudományok kutatója, a „A digitális butaság gyára – a képernyők veszélyei a gyermekeinkre” című könyv szerzője. Az agyunk szerinte nem alkalmazkodott a digitális környezetéhez, és nehezen tud koncentrálni.

Melegben meztelenül

A mostani kánikulában igencsak aktuális a következő téma. A legtöbb ember tudja, hogy ha hűvösebb szobában alszik, akkor javul az alvás minősége. A hálószoba ideális hőmérséklete – írja a Medical News Today – 15,6 és 19,4 Celsius-fok között van. Ha meztelenül alszunk, azzal többek között a testünk belső hőmérsékletét is alacsonyabban tarthatjuk.

Túl sokat vagy túl keveset alszik? Egyik se jó!

Ha túl sokáig alszunk, az még károsabb lehet, mint ha túl rövid ideig, mert mindkét esetben romlik az egészségünk. Egy több mint 3 millió ember alvási szokásait és egészségi állapotát vizsgáló kutatás jutott erre a következtetésre. Ha az éjszakai alvás hossza meghaladja a 7-8 órát, akkor nőhet a halál és a szív-érrendszeri betegségek kockázata.

Lökdösés, bökdösés, külön háló? Mit csináljunk a horkoló társsal?

A párom egész éjjel horkol, és nem tudok tőle aludni. Mit tegyek? Tényleg a külön hálószoba az egyetlen megoldás? Sokan teszik fel ezt a kérdést maguknak vagy ismerőseiknek, amikor a kialvatlanság miatt már erőtartalékaik végénél járnak. Fontos tudni, hogy a horkolás nemcsak házastársi gond, hanem komoly egészségügyi probléma is lehet. Létezik-e megoldás?

Így tanítsa aludni a gyermekét

A legtöbb kisgyerekes szülő megküzd azért, hogy végig tudja aludni az éjszakát. Az 1-3 éves gyermekek 15-20%-a felébred éjjel, és nehezen alszik vissza. A megfelelő szokások kialakításával ezen sokat segíthetünk, mert az éjszakai ébredések során a gyermeknek ugyanazokra a mechanizmusokra van szüksége a visszaalváshoz, mint amelyek az elalvását segítették.

Így tanítsuk aludni a gyereket

Állandó, megnyugtató környezet, biztonságérzet – ezek kellenek ahhoz, hogy az éjszaka fel-felébredő gyerek visszaaludjon. Az 1-3 éves gyermekek mintegy 15-20%-a ébred fel éjjel, és a szülőknek sokszor bizony nehéz rávenni őket az újbóli elalvásra. Ilyenkor a gyermeknek ugyanazokra a mechanizmusokra van szüksége, mint amelyek az elalvását segítették.

Növények, amelyektől úgy alszik majd, mint a bunda

Reggelenként gyakran ébred fejfájással vagy esténként nehezen tud álomba merülni? Nagy az esély arra, hogy ennek a szobában lévő levegőhöz van köze. Mi a megoldás? Több növény is a segítségére lehet, mert egy kis zöld nemcsak derűsebbé teszi a teret, de tisztítja a levegőt és javítja az alvás minőségét. Jó a hálóba az anyósnyelv vagy a sárkánycserje is.

Miért alszunk?

Átlagosan 7-8 órát alszunk naponta, átalusszuk az életünk körülbelül egyharmadát. Ez az idő jól használható lenne más dolgokra, de alvás nélkül fáradtnak és levertnek éreznénk magunkat. De miért kell egyáltalán aludni? Ez a kérdés a mai napig nem tisztázott, csak az egyértelmű, hogy az alvás létfontosságú – nemcsak az embernek, hanem az állatok számára is.