Jó matrac – jó alvás

Az álmatlanság és az alvászavar nem ritka, vannak, akik fél éjszaka álmatlanul hánykolódnak az ágyban. A stressz vagy a mindennapi gondok mellett a nem megfelelő matrac is okozhatja a rossz alvást. Azok a matracok ideálisak, amelyek alkalmazkodni tudnak a test alakjához. Hogyan lehet megtalálni a megfelelő matracot, és mire figyeljünk a választáskor?

Az alvás fontos, sőt életfontosságú. Alvás közben ugyanis a test felépülhet a mindennapi élet stresszéből és új energiát tankolhat. A rossz fekvés azonban álmatlansághoz és fizikai fájdalomhoz, például hátfájáshoz vezethet. A megfelelő matrac kiválasztásával elkerülhető a porckorongsérv, az izmok feszülése, vagy az alvás által okozott fájdalmas nyomáspontok kialakulása. A megfelelő matrac kiválasztása tehát az egészség szempontjából is döntő fontosságú.

Melyik matrac megfelelő?

A matrac vásárlásánál nemcsak az a fontos szempont, hogy megválasztjuk az egyéni alvásigényekhez megfelelő anyagot, hanem a matrac minősége és mérete is meghatározó lehet a legnagyobb kényelem érdekében. Ha új matrac mellett dönt, akkor időt kell rá szánni. Végül is a matracot kb. nyolc éven keresztül használjuk, és a matracnak illeszkednie kell a testhez, hogy elkerüljük az alvás vagy a hátfájás problémáit. A megfelelő modell kiválasztásához hasznos lehet a tesztek és a tanácsok elolvasása az üzletben lévő tesztágy mellett.

A megfelelő léckeret

Vegye figyelembe, hogy a matracnak illeszkednie kell a léckerethez: nem minden típusú matrac kombinálható minden léckerettel. A léckeretet – ha lehetséges – egyénileg kell beállítani az Ön igényeihez. Az úgynevezett rugós ágy különféle típusú egymásra helyezett matracokból áll, és nem igényel rácsos keretet. A szakértők azonban néha megkérdőjelezik az ilyen ágyak alkalmasságát. A legjobb, ha részletes tanácsokat kér erről, és ha lehetséges, beszéljen olyanokkal, akiknek már volt tapasztalata az ilyen típusú ágyakkal.

Mikor vegyünk új matracot?

A matracot legkésőbb nyolc-tíz év után cserélni kell. Ennek mind higiéniai, mind ortopédiai szempontból értelme van. Ajánlott a matrac rendszeresen forgatása (ideális esetben minden alkalommal, amikor ágyneműt vált), vagyis a felső és az alsó oldal cseréje annak érdekében, hogy a matrac egyenletesen használható legyen. Ugyanakkor tanácsos a matracot elforgatni, így a fej- és a lábrészét meg kell cserélni.

Atkák a matracban

A háztartásban levő atkák nagy része a hálószobában található. Mivel az atkák a meleg, párás éghajlatot kedvelik, főleg paplanokban, párnákban és matracokban érzik otthon magukat. Ott bőrmaradványokkal és izzadsággal táplálkoznak. A házi porra allergiásoknak ezért gondoskodniuk kell arról, hogy a matrac megfelelő állapotú legyen. A jó szellőzésű matracok ideálisak allergiások számára. Az allergiások számára kialakított speciális matracburkolatok segíthetnek az atkák távoltartásában. Jó, ha a matracnak könnyen eltávolítható és mosható huzata van.

Alátámasztás és rugalmasság

Fontos kritérium a megfelelő matrac kiválasztásánál az alátámasztás és a rugalmasság. A matracban található testzóna-alátámasztás biztosítja, hogy a test alvás közben optimálisan fekszik és tehermentesül. A szakértők olyan matracokat ajánlanak, amelyeknek három ilyen eltérően kemény fekvési felületük van. Rugalmasságnak köszönhetően a matrac képes alkalmazkodni a test különböző görbületeihez, így nem okoz hátfájást.

Keménységi fok

A matracok különböző keménységűek. A keménységi fok H1 és H4 között van, azaz a rendkívül lágytól a rendkívül keményig. Meg kell azonban jegyezni, hogy a keménységi fok gyártónként változhat, mivel a keménységi fokot nem szabályozzák egységesen.

A kiválasztandó keménységi fok az egyén súlyától és méretétől is függ. Különösen a különböző súlyú vagy méretű párok esetében gyakran alkalmasabb a két különálló matrac, mint az egy közös. Annak érdekében, hogy megtalálja a megfelelő anyagot a matrachoz, fontos, hogy ismerje saját igényeit és fizikai problémáit (hátfájás, porckorongsérv stb.).

A matracok fajtái

A matracok különféle anyagokból készülhetnek. Akik az oldalukon alszanak, azoknak más matrac ajánlott, mint azoknak, akik hanyatt, vagy hason alszanak. A gerincnek mindenképpen egyenesen kell lennie a szokásos alvási helyzetben. Példaként három típusú matracot mutatunk be:

  • Rugós matrac
  • Latex matrac
  • Hideghab matrac

Rugós matrac

Ez a klasszikus a matracok között. A rugós matracok sok fémrugóból állnak, amelyek egymással össze vannak kapcsolva. Az anyagot a következő tulajdonságok jellemzik:

  • kényelmes
  • robusztus
  • formatartó
  • ideális izzadós emberek számára
  • alkalmas nagy testsúly esetén is
  • könnyen besüpped

Az ilyen matracok különösen alkalmasak a hason vagy háton fekvő személyek számára.

Latex matrac

A latex matracok általában természetes és szintetikus gumit tartalmazó anyagkeverékből állnak. Ezekből az anyagokból habot képeznek, majd vulkanizálják. A latex matracokra a következő tulajdonságok jellemzőek:

  • pont-elasztikus
  • ergonomikus
  • jól szabályozza a nedvességet és a hőt
  • alkalmas allergiások számára
  • saját súlya meglehetősen nagy
  • beszerzése drágább

A latex matracok az olyan oldalt fekvőknek alkalmasak, akik szeretnek puhán feküdni, és azt akarják, hogy a matrac mintegy beburkolja őket. Segíthetnek izomfeszültségek esetén, vagy ha a karunkon fekve alszunk el.

Hideghab matrac

Ezek hidegen habosított polietilénből készülnek és viszonylag könnyűek. Minél nagyobb a matrac, azaz a hab sűrűsége, annál robusztusabb. Ajánlott a legalább 40 kilogramm/köbméter súlyú. A matrac típusára a következő tulajdonságok jellemzőek:

  • tökéletes azok számára, akik fázékonyak
  • tartós
  • inkább a kis vagy közepes súlyúak számára alkalmas
  • jó pontstabilitása, ezért a hátfájósok számára ajánlott
  • a matracban lévő műanyagok allergiát válthatnak ki

A hideghab matracok azok számára alkalmasak, akik testhelyzetüket gyakran változtatják alvás közben.

Ellenőrizze, mielőtt megveszi

Aki valamelyik anyag mellett döntött, ügyeljen a különféle minőségi szintekre is, hogy valóban megfelelő matracot vásároljon. Ha új matracot keres, legalább öt percig próbálja ki a különféle alvási pozíciókat is. Kérdezze meg, hogy szükség esetén jogosult-e matraccserére. Ideális esetben a matracot a párnával kombinálva kell kipróbálnia, mert ez megváltoztathatja a fekvés érzetét.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha szívesen olvasna még az alvásról, ajánljuk figyelmbe az alábbi cikket:

Így segíthető elő a jobb alvás