Meglepő amerikai megoldás alvászavarra

Az álmatlanság éjszakai megnyilvánulásai megnehezítik az elalvást, illetve az alvás fenntartását vagy a nyugodt alvást. Napközben is megmutatkoznak az alvászavar jelei: nappali álmosság, szunyókálásra való képtelenség, szorongás, ingerlékenység, feledékenység vagy a koncentrációra való képtelenség formájában. A Harvard kutatói most új megoldást kínálnak.

Jó matrac – jó alvás

Az álmatlanság és az alvászavar nem ritka, vannak, akik fél éjszaka álmatlanul hánykolódnak az ágyban. A stressz vagy a mindennapi gondok mellett a nem megfelelő matrac is okozhatja a rossz alvást. Azok a matracok ideálisak, amelyek alkalmazkodni tudnak a test alakjához. Hogyan lehet megtalálni a megfelelő matracot, és mire figyeljünk a választáskor?

Indiai gyógynövény lehet a megoldás az álmatlanságra

Az álmatlanság és a különféle alvászavarok a középkorú lakosság körében igen gyakoriak, és gyakran egyéb betegségekkel, például elhízással, depresszióval, szorongással járnak együtt. A jelenleg kapható szintetikus gyógyszerek gyakran igen súlyos mellékhatásokat okoznak. Az ashwagandha nevű indiai gyógynövény levele jótékonyan hathat az alvásminőségre.

Győzzük le az álmatlanságot listával!

Sok ember számára – főként nőknek – azért nehéz az éjszakai nyugalom, mert élő ébresztőóraként lüktet agyukban a tennivalók listája, gyakran teljesen irreális elvárásokkal. Munkahelyi határidők, családi konfliktusok, az állandó stressz mind hatással lehet arra, hogy tudunk-e pihenni, de álmatlanságot okozhat a horkoló partner, vagy épp a krónikus inszomnia.

A tej – finomság az álmatlanság ellen

A meleg tejről a puha ágy jut az eszünkbe. Ha még hozzáadunk néhány finomságot, egy igazi édes és tápláló titkos fegyver lesz a kezünkben az álmatlanság ellen. Az altató tej kiváló orvosság arra, hogy a szervezetünket felkészítse az alvásra. Nem csak a gyerekkori emlékek teszik, hogy elálmosodunk ettől az italtól, szinte minden összetevője titkos álompor.

Mit tehetünk álmatlanság ellen?

Álmatlanságban vagy alvászavarban napjainkban viszonylag sokan szenvednek. Ez a probléma inkább a nőket kínozza, mint a férfiakat, méghozzá akár 8:1 arányban. Ha tisztában vagyunk azzal, hogy az alvás az egyik legfontosabb fiziológiai szükségletünk és hogy hiányában testünk és a szervek működése nem képes regenerálódni, megértjük, mekkora jelentősége van az alvásnak.

Mit tegyen, ha nem tud elaludni?

Az edény elöblítve, a kriminek vége, a fogak tiszták – lassan itt az ideje, hogy lefeküdjünk. Ez azonban nem mindenkinek azt jelenti, hogy bebújik az ágyba és azonnal elalszik. A stressztől, gondoktól, fájdalmaktól, vagy mentális problémák miatt sokan csak hánykolódnak, és reggel fáradtan vonszolják magukat munkába. Ezen sürgősen változtatni kell!

Az álmatlanságtól nőhet a vérnyomás

A krónikus inszomniában szenvedőknél nagyobb a magas vérnyomás kialakulásának kockázata – derül ki egy friss kínai kutatásból. Az eredmények alapján azok, akiknek 14 percnél tovább tart az álomba merülés, háromszor akkora eséllyel szenvednek magas vérnyomásban. Minél nehezebben alszanak el, annál tovább nő a veszély. Ha nem tudnak pihenni, túlpörögnek.

Természetes álomhozók

Az alvászavar nemcsak kellemetlen, hanem hosszabb távon komolyabb egészségi károsodást okozhat (elhízás, szív- és érrendszeri betegség). Az altató divatos dolog, egyszerűsége és hatékonysága vonzza az álmatlanságban szenvedőt, ám nem szabad, hogy a gyógyszer legyen az első próbálkozás a probléma leküzdésére. Mi tehet, aki nem akarja gyógyszerrel tömni magát?

Jógával a depresszió és az álmatlanság ellen

A legújabb kutatások szerint a jóga segíthet a különböző pszichiátriai betegségekben szenvedők kezelésében. A mostani tanulmány elkészítésekor a tudósok összesen 16, a jóga mentális betegségekre gyakorolt hatását vizsgáló kutatás eredményeit hasonlították össze. Az előzetes adatok szerint a jóga abban az esetben is segíthet a depresszióval, valamint alvásgondokkal küzdőknek, ha a betegek amúgy semmiféle gyógyszeres kezelésben nem részesülnek, sőt a gyógyszeres terápián lévő skizofrén és ADHD-s (figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar) páciensek állapotát is javíthatja.