Természetes álomhozók

Az alvászavar nemcsak kellemetlen, hanem hosszabb távon komolyabb egészségi károsodást okozhat (elhízás, szív- és érrendszeri betegség). Az altató divatos dolog, egyszerűsége és hatékonysága vonzza az álmatlanságban szenvedőt, ám nem szabad, hogy a gyógyszer legyen az első próbálkozás a probléma leküzdésére. Mi tehet, aki nem akarja gyógyszerrel tömni magát?

Az alvászavar igen kellemetlen jelenség. Az ember pihenne, szüksége van rá a testének és a lelkének is, valami mégsem hagyja, megakadályozza a feltöltődést. A probléma a napi fáradtság, levertség és stressz mellett ráadásul hosszabb távon komoly károkat is okozhat. Ilyen az elhízás, vagy a szív- és érrendszeri betegség.Próbáljuk természetesen

Az emberiség számos természetes gyógymódot ismer a jó alvásra. Ezek elsősorban enyhe zavarok esetében, vagy megelőzésre használhatók, ilyen esetekben viszont hatékonyak lehetnek mindenféle gyógyszeres kezelés nélkül is. A táplálkozás természetesen ebben is meghatározó.

Közvetlenül lefekvés előtt más szempontok miatt sem ajánlatos túl sokat enni, ha mégis ezt tesszük, a szép álmok érdekében fogyasszunk banánt, tejet, sajtot, mogyorót, vagy könnyű fehér húst. Ezeket az ételeket jó altatónak tartják, ellenben az energiadús, vitaminban gazdag társaikkal.

Ha hat óra után nem eszünk, az ételekkel nem is kell foglalkoznunk, továbbléphetünk. Itt jön képbe a mozgás. Több jóga- és meditációs gyakorlat is létezik az alvászavarok enyhítésére.

Az alvászavarról tudni kell, hogy nem betegség, hanem tünet, valaminek a jele. Amíg azt a „valamit” nem találjuk meg, addig nehéz lesz bármit is kezdeni a problémával. Lehet, hogy a táplálkozás, lehet, hogy valamilyen lelki feszültség az ok. Ugyanakkor olyan prózai hátteret is találhatunk, mint a fekvőhelyünk nem megfelelő minősége, tájolása. Érdemes kicsit nyomozni!