Mit tehetünk álmatlanság ellen?

Álmatlanságban vagy alvászavarban napjainkban viszonylag sokan szenvednek. Ez a probléma inkább a nőket kínozza, mint a férfiakat, méghozzá akár 8:1 arányban. Ha tisztában vagyunk azzal, hogy az alvás az egyik legfontosabb fiziológiai szükségletünk és hogy hiányában testünk és a szervek működése nem képes regenerálódni, megértjük, mekkora jelentősége van az alvásnak.

Egy felnőtt ember szervezetének regenerálódásához, az egészség és a harmónia megőrzéséhez szükséges alvás optimális időtartama személyenként eltérő. Átlagosan azonban 7-8 óráról beszélhetünk. Vannak, akiknek – főleg idősebb korban – akár 5-6 óra alvás is elegendő. Néhányunknak ezzel szemben akár 10-11 óra alvásra is szükségünk lehet.

Miért nem tudunk aludni?

Az álmatlanságnak különböző típusai vannak: nehéz elalvás, idő előtti ébredés, nem elég mély álom és nyugtalan vagy többször megszakított alvás. Az álmatlanság okai is különbözőek. Az okokat rendszerint két csoportba, külső okokra (a környezet hatásai) és belső okokra (betegségek vagy azok tünetei) oszthatjuk.

  • Külső hatások: túl meleg vagy épp fordítva, túl hideg környezet, zaj, fény, kényelmetlen ágy (matrac vagy párna, stb.).
  • Belső okok: például magas vérnyomás, légszomjjal kísért szívpanaszok, lázzal kísért fertőzések, izzadás, köhögés, az agy bizonyos szervi elváltozásai, lelki problémák, depresszió. Álmatlanságot okozhatnak továbbá bizonyos érzelmi hatások, élethelyzetek, konfliktusok, feszültség, nehezen megoldható helyzetek, rossz kedélyállapot, félelem, szorongás, erős érzelmek stb. Az alvás minőségét befolyásolhatja még a túlzott kávé-, alkohol-, erős tea fogyasztás, toxikus anyagok, bizonyos gyógyszerek, illetve azok nem megfelelő időben történő szedése, esetleg mindezek kombinációja.

Ha sikerült tisztázni az okokat

A rövid ideig fennálló alvászavar rendszerint magától megoldódik, főleg akkor, ha az álmatlanság oka gyorsan megszűnik. Hosszú ideje fennálló probléma (több héten, esetleg hónapon át tartó alvászavar) esetén orvosi kivizsgálásra lehet szükség. Ennek célja a kialakult állapot okának feltárása, megoldása, megszüntetése, azaz az álmatlanságot előidéző betegség gyógykezelése kellene hogy legyen.

A különböző feszültség-, szorongásoldók és nyugtatók (hipnotikumok és szedatívumok) szedése, főleg ha hosszan tartó és nem ellenőrzött, egy idő után elmélyítheti a problémát, és ez az adagok növelése következtében akár gyógyszerfüggőség kialakulásához is vezethet.

A gyógyszerek akkor segíthetnek, ha az álmatlanság valamilyen átmeneti krízisre, stresszhelyzetre, egy közeli hozzátartozó halálára adott válaszreakció. Az orvosságokat nem lenne szabad mindennap, illetve 3 hétnél tovább alkalmazni.

A probléma egyik lehetséges megoldását – tulajdonképpen bármilyen típusú alvászavar esetén – az életmód optimalizálása jelentheti. Ez lehet az életmód megváltoztatása vagy akár kisebb mértékű módosítása, a szorongás csökkentése, relaxálás, az izmok ellazítása, főleg alvás előtt. Neurózis és súlyosabb pszichikai betegség esetén pszichoterápia, illetve pszichológussal, esetleg pszichiáterrel való konzultáció javasolt.

Az egészséges alvás 5 alapelve

  1. A napi rutin rendszerességének betartása, a zavaró tényezők, momentumok és rossz szokások kizárása. Mindennap ugyanabban az időben feküdjünk le és keljünk fel.
  2. Délután ne fogyasszunk koffeint vagy stimuláló anyagokat tartalmazó italokat. Este már ne együnk nehéz ételeket, és az utolsó étkezésre lefekvés előtt legalább 2 órával kerítsünk sort. Az esti órákban kerüljük az alkoholt. Az este végzett fizikai munka vagy sporttevékenység szintén zavaróan hathat az alvásra.
  3. Friss levegőjű, alaposan kiszellőzött, inkább alacsonyabb hőmérsékletű (optimálisan kb. 18 °C körüli) szobában aludjunk. Ezek a tényezők azonban egyénenként eltérőek lehetnek.
  4. Elalvás előtt kerüljük a stresszhelyzeteket és stresszt okozó gondolatokat. Olvassunk valami kellemeset vagy hallgassunk lágy zenét.
  5. Ha az álom nehezen jön a szemünkre, ne kényszerítsük magunkat mindenáron elalvásra. Tehát ne gondoljunk arra, hogy „el kell aludnom”, inkább lazuljunk el az ágyban, és gondoljunk valami kellemesre.

Sokat segíthet a STIMARAL

Álmatlanság esetén jó szolgálatot tehet a SPIRON, permetezzünk néhány puffot a hálószoba levegőjébe. Kis mennyiségben a párnán vagy a pizsamán is alkalmazhatjuk.Hatékonyságát sokszor bizonyított, „kedélyállapotot harmonizáló” készítmény a STIMARAL gyógynövény-koncentrátum, amelynek ajánlott napi adagja általában naponta 2×5-7 csepp egy pohár vízbe csepegtetve – ha lehet, reggel és délután.

Az étrend-kiegészítők családjából segítséget nyújthat még a VITAFLORIN, reggelente 1 kapszula adagban, továbbá a SPIRULINA BARLEY, naponta 2×2 tabletta adagban.

Testnek és léleknek egyaránt hatékony ellazulást nyújthatnak a relaxáló fürdők. A vízbe tehetünk BALNEOL fürdőolajat, esetleg BIOTERMAL podhájskai fürdősót.

Dr. Július Šípoš

További információ az Energy cég honlapján és az Energy menüpontunkban. Ugyanott ingyenes orvosi és természetgyógyász tanácsadás is igénybe vehető.

(x)