Indiai gyógynövény lehet a megoldás az álmatlanságra

Az álmatlanság és a különféle alvászavarok a középkorú lakosság körében igen gyakoriak, és gyakran egyéb betegségekkel, például elhízással, depresszióval, szorongással járnak együtt. A jelenleg kapható szintetikus gyógyszerek gyakran igen súlyos mellékhatásokat okoznak. Az ashwagandha nevű indiai gyógynövény levele jótékonyan hathat az alvásminőségre.

A kutatást vezető Mahesh K. Kaushik és Yoshihiro Urade, a japán Tsukuba Egyetem szakemberei az ashwagandha különböző összetevőinek hatását tesztelték egereken elektroenkefalogram (EEG) és elektromiográfia (EMG) segítségével.

Álmot hozó bogyó

A vizsgálat során kiderült, hogy az ashwagandhából kivont folyadék, amely trietilén-glikolt tartalmaz, a legmélyebb alvásfázist (NREM) idézte elő, míg a kontrollként alkalmazott alkoholkivonat – amelyben vitanolidok találhatók – semmilyen hatással nem volt az alvásra. Mindebből a szakemberek arra következtettek, hogy a trietilén-glikol az, ami igazán befolyásolni tudja az alvásminőséget.

Az álmatlanság és a különféle alvászavarok a középkorú lakosság körében igen gyakoriak, és gyakran egyéb betegségekkel, például elhízással, depresszióval, szorongással járnak együtt. A jelenleg kapható szintetikus gyógyszerek gyakran igen súlyos mellékhatásokat okoznak, míg az ashwagandha por esetében ilyennel nem kell számolni, ezért ez a mostani vizsgálat forradalmi változásokat idézhet elő az álmatlanság elleni terápiában.

 

Bejelentkezés

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Kiemelt ajánlatunk

Már tudok segíteni magamon

Már tudok segíteni magamon

Megosztom Önökkel az akut húgyhólyag-gyulladással kapcsolatos tapasztalataimat. Éppen a hétvégi házunkat készítettük fel a téli időszakra, és eközben észre sem vettem, hogy teljesen átfagyott a lábam. Két nap elteltével alhasi fájdalomra ébredtem. Görcsölt is meg nem is, kicsit nyomott is, olyan érzés volt, amilyet korábban soha nem tapasztaltam.

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés