Indiai gyógynövény lehet a megoldás az álmatlanságra

Az álmatlanság és a különféle alvászavarok a középkorú lakosság körében igen gyakoriak, és gyakran egyéb betegségekkel, például elhízással, depresszióval, szorongással járnak együtt. A jelenleg kapható szintetikus gyógyszerek gyakran igen súlyos mellékhatásokat okoznak. Az ashwagandha nevű indiai gyógynövény levele jótékonyan hathat az alvásminőségre.

A kutatást vezető Mahesh K. Kaushik és Yoshihiro Urade, a japán Tsukuba Egyetem szakemberei az ashwagandha különböző összetevőinek hatását tesztelték egereken elektroenkefalogram (EEG) és elektromiográfia (EMG) segítségével.

Álmot hozó bogyó

A vizsgálat során kiderült, hogy az ashwagandhából kivont folyadék, amely trietilén-glikolt tartalmaz, a legmélyebb alvásfázist (NREM) idézte elő, míg a kontrollként alkalmazott alkoholkivonat – amelyben vitanolidok találhatók – semmilyen hatással nem volt az alvásra. Mindebből a szakemberek arra következtettek, hogy a trietilén-glikol az, ami igazán befolyásolni tudja az alvásminőséget.

Az álmatlanság és a különféle alvászavarok a középkorú lakosság körében igen gyakoriak, és gyakran egyéb betegségekkel, például elhízással, depresszióval, szorongással járnak együtt. A jelenleg kapható szintetikus gyógyszerek gyakran igen súlyos mellékhatásokat okoznak, míg az ashwagandha por esetében ilyennel nem kell számolni, ezért ez a mostani vizsgálat forradalmi változásokat idézhet elő az álmatlanság elleni terápiában.