Meglepő amerikai megoldás alvászavarra

Az álmatlanság éjszakai megnyilvánulásai megnehezítik az elalvást, illetve az alvás fenntartását vagy a nyugodt alvást. Napközben is megmutatkoznak az alvászavar jelei: nappali álmosság, szunyókálásra való képtelenség, szorongás, ingerlékenység, feledékenység vagy a koncentrációra való képtelenség formájában. A Harvard kutatói most új megoldást kínálnak.

Az álmatlanság valójában nem betegség. Inkább olyasféle tünet, mint a láz vagy a fájdalom. A gyógymód megtalálásához fel kell tárni az okot. Az álmatlanság eseteinek közel fele pszichológiai vagy érzelmi problémákból ered. Stresszes események, enyhe depresszió vagy szorongás is ébren tarthatja az embert éjszaka. Ha a kiváltó okot sikeresen kezelik, az álmatlanság általában megszűnik. Ha nem, akkor segíthetnek az alvás javítására szolgáló módszerek.

Álmatlanság: ördögi kör alakulhat ki

Az álmatlanság ördögi kört indíthat el. Néhány álmatlanul töltött éjszaka után egyesek a hálószobát az ébrenléttel társítják. A nappali szunyókálás, a kávéivás, a lefekvés előtti ital vagy a testmozgás hiánya tovább fokozza a problémát. Ahogy az alvászavar súlyosbodik, az álmatlansággal kapcsolatos szorongás is fokozódhat. Nemsokára az embernek az alvással kapcsolatos félelmei válnak az álmatlanság elsődleges okává.

Nem ritka, hogy az álmatlanságban szenvedők több időt töltenek az ágyban, abban a reményben, hogy ez majd alváshoz vezet. Meglepő módon azonban az ágyban töltött kevesebb idő – az alváskorlátozásnak nevezett technika – elősegíti a pihentetőbb alvást, és helyreállítja a hálószoba szerepét mint békés pihenőhelyet, a kínzókamra helyett. Ahogy az ember megtanul gyorsan elaludni és nyugodtan aludni, az ágyban töltött idő lassan meghosszabbodik, amíg egy teljes éjszakai alvást nem ér el.

Alvászavarban kevesebb időt érdemes ágyban tölteni

Egyes alvásszakértők azt javasolják, hogy először 6 órával kezdjünk, vagy annyi idővel, amennyit jellemzően aludni szoktunk éjszaka. A szigorú kora reggeli ébredési idő meghatározása gyakran beválik. Ha az ébresztő például reggel 7 órára van beállítva, a 6 órás korlátozás azt jelenti, hogy bármennyire is álmos, hajnali 1 óráig ébren kell maradnia. Ha már jól alszik a kijelölt 6 óra alatt, akkor adhat hozzá még 15 vagy 30 percet, majd ismételje ezt a folyamatot, amíg el nem jut az egészséghez ideális időtartamú alváshoz.

(Angolból fordította: K. G.)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Alvászavarok ellen meditáció