Alvászavarok ellen meditáció

Az éberségre épülő meditációs technika segít az időseknek a nyugodt alvásban. Ha valaki képtelen elaludni, vagy rendszeresen felriad, előbb-utóbb aggódni kezd emiatt, ami szorongáshoz, depresszióhoz vezethet. A meditációval megtanulunk ítélkezés nélkül tekinteni a gondolatokra, érzésekre, ennek eredménye egy nyugodt, tudatos állapot, amely segít ellazulni.

Alvászavarok ellen meditációA kutatás során 49 idősebb felnőtt vett részt, akik alvászavarral küzdenek. Kiderült, hogy közülük azok, akik a tudatos jelenlétre épülő meditáció technikáját elsajátították, már hat héten belül jobban aludtak. Sőt, ez a módszer sikeresebbnek bizonyult, mint az elméleti oktatás a megfelelő alvási szokásokról, amelyben a csoport másik fele részesült.

„Összességében véve a meditációs technika hatása az altatókhoz és a beszélgetős terápiákhoz hasonlít a leginkább. Az idősek szívesen támaszkodnak az elmét és a testet összehangoló megoldásokra, hogy az álmatlanságot legyőzzék” – vélekedik a kutatást vezető David Black, a Los Angeles-i University of Southern California segédprofesszora. A szakember szerint érdemes minél több embernek kipróbálnia, hogy mi történik, ha elsajátítják a meditációs technikát egy képzett oktató segítségével.

A jelenség oka egyszerű: az alvászavarok egyre hatnak az elmére, és az elmét ért hatások eredményei. Amikor valaki képtelen elaludni, esetleg rendszeresen felriad, előbb-utóbb aggódni kezd a jelenség miatt, és ez szorongáshoz, súlyos esetben depresszióhoz vezet. A meditáció ezeknek a problémáknak a kezelésében egyszerre segít.

A tudatos jelenlétre épülő meditáció lényege, hogy az alany megtanuljon ítélkezés nélkül, passzívan tekinteni a gondolataira, érzéseire, s ennek az eredménye egy végtelenül nyugodt, tudatos állapot, amely segít ellazulni.