Meditáljunk: szoktassuk szívünket a csendhez

A meditáció immár 7000 éves története és gyakorlásának technikái mindinkább felkeltik az orvostudomány figyelmét. Mi mindenre jó a meditáció? Tanulmányok egész sora igazolta, hogy a meditáció nemcsak a stresszoldásban és a szorongás enyhítésében hasznos, hanem számos betegség megelőzésében és kezelésében is segít – a ráktól a magas vérnyomásig.

Breathwalking: légzés és gyaloglás

A breathwalking kombinálja a jógagyakorlatokat, a gyaloglást és a meditációt. A gyors járás elősegíti a kitartást, emellett a tudatos légzés és a jóga élesebbé teszi az elmét és ezzel elérjük a kívánt kikapcsolódást. A breathwalking évek óta divatos Amerikában, és egyre több és több támogatót talál Európában is. Hogyan működik a breathwalking?

Mudrák: meditáció, belső harmónia

A különféle gyógyító hatású ujjtartások (mudrák) az ősi Indiában születtek meg, onnan terjedtek tovább a keleti civilizációkban. Az utóbbi néhány évtizedben Nyugaton is egyre népszerűbbé váltak, hiszen remekül használhatók az öngyógyításban, és gyakorlásukhoz semmilyen segédeszközre nincs szükség, ezért kiváló otthoni módszerei a gyógyításnak.

Egy magyar mantra: u-ram

Ismerek és használok már régóta sokféle mantrát. A leggyakrabban közülük az om vagy aum jut az eszembe, ha gyorsan el szeretnék lazulni. Nemrégiben „kaptam fentről” egy egyszerű magyar mantrát – azzal, hogy adjam tovább, hadd ismerjék és használják minél többen. Ez az u-ram vagy ó-u-ram. Próbálják ki Önök is, és bátran adják tovább, így segítsenek másoknak is.

Meditáció és memória

A kezdődő memóriagondokkal küzdő idősebbek számára jótékony hatása lehet a rendszeres meditációnak. Segítségével enyhül a szorongás mértéke, így az ember kevésbé görcsöl rá arra, hogy eszébe jusson valami. MRI segítségével az is kimutatható volt, hogy a meditáció az emlékezésben résztvevő egyes agyi területek közötti kapcsolatokra is pozitív hatással volt.

Meditáció segít a krónikus fájdalom ellen

Egyre népszerűbbé válik a tudatos jelenlétre építő ún. mindfulness meditáció, amelynek elsajátítása a krónikus fájdalmakkal szemben is hatékony fegyver lehet. Azt vizsgálták, hogy a következő eszközök közül melyik volt az, amely a leghatékonyabban csökkentette a krónikus hátfájást: a meditáció, a kognitív terápia vagy éppen a fájdalomcsillapítók.

A meditáció erősebb a morfiumnál?

Már napi 20 perc meditáció is hatékonyabban csillapítja a fájdalmat, mint a morfium erősségű gyógyszerek. A mindfulness technika egy friss kutatás szerint kétszer hatékonyabb a gyógyszereknél a fájdalomcsillapításra. A szakértők 75 egészséges, fájdalom nélkül élő embert toboroztak, négy csoportra osztották őket, hogy teszteljék a fájdalomra adott válaszukat.

Jobban alkalmazkodik, ha meditál

A meditáció azonnali hatással van a viselkedésre, még akkor is, ha első alkalommal történik. Bizonyos meditációs technikák lehetővé teszik, hogy az adott pillanatban a céljainknak megfelelően tudjunk alkalmazkodni, egyúttal segítenek a rugalmatlanság leküzdésében is. Az első eredmények bizonyítékul szolgálnak arra, hogy a meditáció rögtön hat a magatartásra.

Meditációval lassíthatjuk agyunk öregedését

Meditációval hosszabb időn át megőrizhető az agy szürkeállományának épsége, mennyisége, az információkat feldolgozó képessége – derítette ki a University of California (Los Angeles) agykutatója, dr. Florian Kurth. A kutatásban azt tanulmányozták, vajon a meditáció együtt jár-e a figyelem, a memória és a gondolkodás képességének javulásával.

Alvászavarok ellen meditáció

Az éberségre épülő meditációs technika segít az időseknek a nyugodt alvásban. Ha valaki képtelen elaludni, vagy rendszeresen felriad, előbb-utóbb aggódni kezd emiatt, ami szorongáshoz, depresszióhoz vezethet. A meditációval megtanulunk ítélkezés nélkül tekinteni a gondolatokra, érzésekre, ennek eredménye egy nyugodt, tudatos állapot, amely segít ellazulni.