Meditáció segít a krónikus fájdalom ellen

Egyre népszerűbbé válik a tudatos jelenlétre építő ún. mindfulness meditáció, amelynek elsajátítása a krónikus fájdalmakkal szemben is hatékony fegyver lehet. Azt vizsgálták, hogy a következő eszközök közül melyik volt az, amely a leghatékonyabban csökkentette a krónikus hátfájást: a meditáció, a kognitív terápia vagy éppen a fájdalomcsillapítók.

Kiderült, hogy míg a hagyományos fájdalomcsillapító gyógyszerek 44 százalékkal tették mobilisabbá a beteget, a mindfulness meditáció akár 61 százalékos javulást is hozott hat hónapon belül.

Meditálással javul

A meditáció hatékonyabb, mint a gyógyszeres kezelés, állítják mindezek fényében a tudósok, ugyanakkor természetesen hosszabb ideig tart a helyes módszert elsajátítani és alkalmazni, mint egyszerűen bekapni egy pirulát. A folyamat során igazából annyi történik, hogy megtanítjuk az agyat arra, hogy másképpen reagáljon a fájdalomjelzésekre, és ezáltal a fájdalom csökkenjen.

A Journal of the American Medical Association című szaklapban publikált kutatás szerint a mindfulness meditáció során az ember először megfigyeli a fájdalmat, majd tudomásul veszi azt, elfogadja az érzetet – a fájdalomhoz kapcsolódó egyéb rossz érzésekkel együtt –, majd néhány egyszerű jógapóz segítségével segít feloldani a nemkívánatos testi reakciókat.

A kutatásban 342 páciens vett részt, 20 és 70 év közöttiek, akik hosszú ideje krónikus hátfájással küzdöttek.