A hátfájás gyakori oka: csigolyaízületi gyulladás

A csigolyaízületi gyulladás a porckorongsérv mellett a hátfájás egyik leggyakoribb oka. A facet-szindróma főleg a háti-ágyéki szakasz területén fordul elő. Kezdetben az adott régió mozgási fájdalmaival és funkcióbeszűküléssel jár, de érintheti a gerincvelőt is. Pontosan mi is a csigolyaízületi gyulladás, milyen tünetek alapján ismerhető fel?

A lumbágó – pokoli gerincfájdalom

Elég egy ügyetlen mozdulat, és hirtelen semmi sem működik, ránk tör a fájdalom. A lumbágó teljesen váratlanul jön, de megfelelő kezeléssel a panaszok legtöbbször rövid időn belül enyhülnek. A jó hír: a lumbágó rendkívül kellemetlen, de nem veszélyes. Ha azonban a fájdalom erősödik, vagy három napnál hosszabb ideig tart, indokolt az orvos felkeresése.

Nyújtózkodjunk!

Roppant egyszerű, ugyanakkor nagyszerű gyakorlat a gerinc egészségének megőrzéséhez. A nyújtózkodás a jógaórákon alapgyakorlatnak számít. Élettani hatásai: megnyúlik a gerinc, a csigolyák közötti, esetleg már összeszűkülőben lévő rés kitágul, és a gerinc idegei, a tövisnyúlványok felszabadulnak a nyomás alól, továbbá javul a gerinc keringése.

Ha fáj a hátunk

A hátfájás fő oka általában a rossz testtartás, az ebből adódó károsodások és a túlzott igénybevétel. A panaszok általában gyorsan eltűnnek maguktól is, de a fájldalom rendszerint visszatér. Az ok a mozgás hiánya, gyakran a hátizmok túl gyengék. A sok ülés sokszor párosul rossz testtartással, ami az izomzat elernyedését és hibás használatát okozza.

Sok iskolásnak fáj a háta

Egyre több gyerek küzd hátfájással, és a tendencia a kor előrehaladtával csak romlik. Mire a tinédzserkort elérik, ötből két gyerek komoly hátfájással küzd, de csak a gyerekek 7 százaléka kap megfelelő kezelést. Ez azért is aggasztó, mert a hátfájós gyerekekből nagyobb eséllyel lesznek hátfájós felnőttek, amikor már még nehezebb segíteni a problémán.

Meditáció segít a krónikus fájdalom ellen

Egyre népszerűbbé válik a tudatos jelenlétre építő ún. mindfulness meditáció, amelynek elsajátítása a krónikus fájdalmakkal szemben is hatékony fegyver lehet. Azt vizsgálták, hogy a következő eszközök közül melyik volt az, amely a leghatékonyabban csökkentette a krónikus hátfájást: a meditáció, a kognitív terápia vagy éppen a fájdalomcsillapítók.

Merev nyak, hátfájás ellenszere a mozgás és a meleg

Szinte minden felnőtt, aki átlépte a 30-at, ismeri az érzést: a nyak fáj, a fej alig mozgatható, a hát és a váll izmai görcsösek. Az első reakció: vissza az ágyba, és csak semmi mozgás! Ez azonban nem jó, így csak konzerváljuk a görcsös állapotot. Izomfeszültség ellen a legjobb a mozgás és a meleg. Egy kis torna vagy meleg borogatás hatásos segítség lehet.

Hátfájás ellen okosszék

Ausztrálok olyan okosszéket fejlesztettek ki, amely az eddiginél jóval biztonságosabbá és egészségesebbé teheti az irodai dolgozók életét. A székbe épített érzékelők fogják feltérképezni a benne ülő gerinc-, illetve lábtartását, majd az adatok elemzése után ezeket összevetik az ideális ülőpózzal, végül pedig üzenetet küldenek minderről a tulajdonosnak.

Hátfájáskor nem segít a paracetamol

Hiába javasolja a legtöbb orvos hátfájás ellen, a paracetamol a legújabb kutatás szerint nincs hatással a derékfájdalomra. A gyógyszer semmivel sem javítja a betegek fájdalomszintjét, felépülési idejét, alvását vagy életminőségét, és nem hatékonyabb, mint a placebo. Ennek ellenére a legtöbb családorvos máig a paracetamolt javasolja akut derékfájdalom esetén.

Hátfájás esetén is mozogjunk

Sokat tehetünk azért, hogy csökkenjen a hátfájás kockázata. A derékfájással küzdők többségének panasza kihat a mindennapi feladatokra, de épp ezek a teendők okozhatják a fájdalmat. A rendszeres mozgás erősíti a hát- és törzsizmokat, akut hátfájáskor ellenjavallt a megerőltető edzés. Az ágynyugalom és a hosszas inaktivitás súlyosbíthatja a panaszokat.