Merev nyak, hátfájás ellenszere a mozgás és a meleg

Szinte minden felnőtt, aki átlépte a 30-at, ismeri az érzést: a nyak fáj, a fej alig mozgatható, a hát és a váll izmai görcsösek. Az első reakció: vissza az ágyba, és csak semmi mozgás! Ez azonban nem jó, így csak konzerváljuk a görcsös állapotot. Izomfeszültség ellen a legjobb a mozgás és a meleg. Egy kis torna vagy meleg borogatás hatásos segítség lehet.

A heves fájdalmat a legtöbb esetben izomfeszültség és görcs okozza, ami a nem megfelelő ülés vagy fekvés miatt keletkezik. Aki pl. több órán át szünet nélkül a számítógép előtt ül, anélkül hogy pihentető gyakorlatokat végezne, az előbb-utóbb fájdalmakra fog panaszkodni.

A mozgás és a meleg segítA hideg és a huzat is gyakran kiváltja az ilyen fájdalmakat, amelyek 1-2 nap múlva maguktól is eltűnnek. Lelki problémák is okozhatnak hasonló izomfeszültséget. Kevésbé gyakori a izomhúzódás, amikor hirtelen erősen igénybe veszünk egy nem edzett izmot.

A mozgás véd

A nyaki terület feszültségétől gyakran szenvednek azok, akik sokat ülnek. Számukra a mozgás rendkívül fontos. Az egyenes testtartás mellett a huzattól való védelem és relaxációs gyakorlatok azok, amelyek mindenekelőtt segítenek. A mozgás ugyanis növeli a csontok stabilitását és erősíti az izomzatot. Ha erős fájldalom esetén lefekszünk, azzal csak konzerváljuk a görcsös állapotot.

A rendszeres testedzés csökkenti a fájdalmakat annyira, hogy ideális esetben teljesen el is tűnik. Aki edzetlen, sétáljon naponta 5-20 percet, kerékpározzon, vagy ússzon. Akinek erre sincs ideje, lift helyett használja a lépcsőt, vagy gyakrabban mondjon le az autóról és menjen gyalog. Ha a fájdalom több mint három hónapig tart, krónikus panaszokról van szó, ritkább esetben ez csontritkulás, porckorongsérv vagy reuma figyelmeztető jele is lehet.

Ha a nyak- vagy hátfájás baleset után jelentkezik, illetve a fájdalmak erősödnek, amikor megpróbáljuk állunkat mellkasunkra hajtani, az agyhártyagyulladás tünete lehet. Általában azonban ehhez egyéb tünetek is társulnak, pl. erős fejfájás, hányinger, fáradtság, láz és fényérzékenység. Ilyenkor forduljunk azonnal orvoshoz.

A merev nyak kezelése

A meleg borogatás az egyik lehetséges mód. A patikai thermo borogatás rugalmas, munka közben is viselhető ruha alatt. Hő hatására az izomzat megpihen, és a fájdalom jelentősen alábbhagy.

„Forró henger”, orbáncfű olaj

Egyszerűbb és olcsóbb, ha nyakfájdalmak esetén a „forró henger” használunk: egy normál frottír törölközőt hosszában összehajtunk, majd szorosra tekerjük. Forró vízzel átitatjuk, kicsavarjuk, és a nyakunk alá tesszük. Maradjunk így fél óráig fekve.

Régi otthoni szer az orbáncfű olaj: egy darab vattát itassunk át orbáncfűolajjal és helyezzük a fájdalmas területre. A vattát takarjuk le fóliával és egy vastag kendővel.

(Németből fordította: Koncz László)