Hátfájás ellen okosszék

Ausztrálok olyan okosszéket fejlesztettek ki, amely az eddiginél jóval biztonságosabbá és egészségesebbé teheti az irodai dolgozók életét. A székbe épített érzékelők fogják feltérképezni a benne ülő gerinc-, illetve lábtartását, majd az adatok elemzése után ezeket összevetik az ideális ülőpózzal, végül pedig üzenetet küldenek minderről a tulajdonosnak.

Ausztráliában már egy 2007-ben végzett vizsgálat során kimutatták, hogy a kényelmetlen székek által okozott hátfájás jelentősen rontja a munkahelyi teljesítményt, emellett az ezzel kapcsolatos Hátfájás ellen okosszékorvosi kezelések is nagy terhet jelentenek az ország gazdaságára, ezért megelőzésképpen azt a javaslatot tették, hogy a székeket, asztalokat, számítógépeket mindig a megfelelő magasságúra kell beállítani, hogy az a munkavégző számára a lehető legkényelmesebb legyen.

Dr. Stephen Jia Wang, a Monash Egyetem munkatársa azonban egy ennél jóval modernebb megoldást talált ki, az általa kifejlesztett irodabútor ugyanis képes lesznek figyelmeztetni az irodai dolgozókat, ha nem helyes testtartásban ülnek, illetve szól nekik, ha itt az ideje egy kicsit felállni a székből és mozogni; sőt még az illető otthonában található bútoroknak is „üzenni” tud, hogy gazdájuk gerince éppen milyen állapotban van, és ennek megfelelően meg tudja változtatni a kanapé ülőfelületét, hogy az esti tévézés során már a  lehető legkényelmesebb pózban pihenhessen rajta tulajdonosa.

Az okosszék prototípusa várhatóan 2017-re készül el, és amint arról tervezője beszámolt, az ihletet hozzá saját hátfájása adta, illetve az, hogy hiába próbált drágábbnál drágább székeket beszerezni, a helyzet továbbra sem javult.

Dr. Wang széke ránézésre egy teljesen átlagos irodai szék, melyből jelenlegi állapotában számos vezeték lóg ki, ám a kész termék már egy ergonomikus, gyönyörű kinézetű, teljesen drótnélküli bútordarab  lesz. A székbe épített érzékelők fogják feltérképezni a benne ülő gerinc-, illetve lábtartását, majd az adatok kielemzése után azt összevetik az ideális ülőpózzal, végül pedig üzenetet küldenek minderről a tulajdonosnak.

A széket jelenleg önkéntesek tesztelik, kereskedelmi forgalomba pedig várhatóan 2020-ra kerül.