Ha fáj a hátunk

A hátfájás fő oka általában a rossz testtartás, az ebből adódó károsodások és a túlzott igénybevétel. A panaszok általában gyorsan eltűnnek maguktól is, de a fájldalom rendszerint visszatér. Az ok a mozgás hiánya, gyakran a hátizmok túl gyengék. A sok ülés sokszor párosul rossz testtartással, ami az izomzat elernyedését és hibás használatát okozza.

A rossz testtartás gyakran okoz izomfeszültséget. Az izmok a rossz terhelés következtében elveszítik normál nyújthatóságukat, megkeményednek és fájnak. Ezek a feszültségek gyakran a nyak és a váll területén keletkeznek, a gerincvelőben a feszültség lefelé halad.

A lumbális csigolyák fájdalma ezért nem kizárólag az e területen lévő hibás testtartás miatt jelentkezik, ott csak a fájdalmas terület van, amely az egész hátfeszültséget kiváltja. A következmények a szédüléstől, a keringési problémáktól, a fejfájástól és a hányingertől a krónikus hátfájásig terjednek, amelyek az életminőség korlátozását jelentik. A szorongás, a frusztráció, a stressz is okozhat feszültségeket.

Lazítás, meditáció

Belső feszültségből fizikai fájdalom

Ha ritkán van időnk lazán és nyugodtan élvezni az életet, a belső feszültség érzékelhető testi feszültséghez is vezet. A hátfájós emberek gyakran ördögi körbe jutnak, a fájdalmuk miatt azután visszavonulnak. A magány és az öröm hiánya növeli a belső feszültségeket. Sokan később depressziótól szenvednek. Már a gyanú, hogy hátfájás miatt nem tudok részt venni a következő gyönyörű kiránduláson, növeli a kockázatot, mielőtt a hátfájás valóban bekövetkezne.

Van segítség

Azok, akik nagyobb valószínűséggel szenvednek hátfájástól, tehetnek valamit a hátukért, és ezáltal jelentősen javíthatják életminőségüket. A relaxációs technikák elsajátítása lehetővé teszi az érintett számára, hogy korai szakaszban felismerje a belső feszültségeket, és konkrét gyakorlatok segítségével oldja azokat. A stresszkezelési tréning segítségével meg lehet tanulni úgy élni a stresszel, hogy a fizikai és pszichológiai következményeket alacsonyan tartsuk.

A masszázsok és fürdők kellemes és nyugtató kezelést nyújtanak a fizikai és belső relaxációhoz. Elősegítik az izmok vérkeringését, és ezzel lazítják a meglévő feszültségeket. De a legfontosabb az, hogy mozgásban maradjunk. Ha azonban minden mozgás fáj, akkor ezt néha könnyebb mondani, mint megtenni.

Gyógyszerek helyett gyakorlatok

Természetesen néha hasznos lehet a fájdalom gyors enyhítése gyógyszerekkel. Miután a fájdalom enyhült, gyorsabban oldódik a rossz testtartás. A célzott, rendszeresen használt gyakorlatok segítségével azonban sokat tehetünk, és jelentősen meghosszabbíthatjuk a következő hátfájás előfordulásáig terjedő időszakot.

10 gyakorlat a hát erősítésére és az izomfeszültségek lazítására

Ezek a gyakorlatok arra szolgálnak, hogy segítsenek lazítani a feszültségeket, és kényelmes módon nyújtsák az izmokat és az ínszalagokat. Állítson össze e gyakorlatokból kedvenc programot, amelyet rendszeresen ismétel.

Ennek során a hát minden szakaszát legalább egy gyakorlattal kell ellazítani, mivel a feszültségek ritkán korlátozódnak egyetlen fájdalmas területre. Érezni fogja, hogy erőt és energiát nyer, és gyorsan felkészül az új kihívásokra.

  • Nyak forgatása: fordítsa a fejét az egyik oldalra a vállig. Hagyja a karjait lazán lógni, és csukja be a szemét. Lassan fordítsa fejét középre és lassan lélegezzen ki. Amint a fejét lassan a másik oldalra fordítja, lassan lélegezzen be. Ismételje meg ezt a gyakorlatot annyiszor, amíg kellemesnek találja. Érezze, ahogy a feszültségek oldódnak a nyakban.
  • Körzés a vállakkal: lassan körözzön a vállával az óramutató járásával egyező irányban. Ebben a gyakorlatban az a fontos, hogy kihasználja a vállak mozgását anélkül, hogy fájna. Az ütem nem számít. Ismételje meg a körkörös mozgást az ellenkező irányba. Lazítsa el az izmokat a vállövben.
  • Nyújtsa a hátát: álljon kartávolságra az asztaltól. Hajlítsa a felsőtestet előre, és tegye a kezét lazán az asztalra. Tolja hátra medencéjét, hogy nyújtsa a hátát. Lélegezzen nyugodtan, így oldja a feszültségeket.
  • Forgassa a hátát: Most fordítsa el a felsőtestet ülve annyira, amennyire csak lehet, egyik oldalára. A fenék a helyén marad. A vállrész is fordul. Lélegezzen ki. Fordulj vissza középre, lélegezzen be, és folytassa a másik oldalon, amikor is ismét kilélegez. Az ütem nem számít ebben a gyakorlatban. Hagyjon magának időt! Használja a háta mobilitását. Szükség esetén tartsa forgó pozícióját egyik oldalon egy ideig, majd a másik pozícióját. Lazítsa meg a hátizomzatot.
  • Lendítse a hátát: üljön le egyenesen. A talpak egymás mellett vannak a padlón. A fej lazán lefelé lóg. Lendítse előre a hátát, a fej eközben lazán felemelkedik, és a fenék is megemelkedik kissé. Lélegezzen be. Lendüljön vissza, és lélegezzen ki. Ismételje meg ezt a gyakorlatot, amíg jólesik és úgy érzi, hogy a háta újra mozgékonyabbá válik.
  • Nyújtás és hajlítás: álljon fel egyenesen, lélegezzen be mélyen, és nyújtsa fel a karjait. Menjen lábujjhegyen. Engedje le a karját kilégzésnél, álljon vissza a teljes talpára, majd hajoljon előre, és lóbálja a karjait.
  • Karok lóbálása: állva nyújtsa előre karjait és lóbálja hátrafelé. Ügyeljen arra, hogy a karok félkört írjanak le. A gyakorlat élénkíti és fellazítja a vállövet.
  • Körzés a karokkal: körözzön a karjaival álló helyzetben. Maradjon laza a térde. Ez a gyakorlat elősegíti a vérkeringést és az oxigénellátást minden szervben.
  • Nyújtsa a lábikráit: támaszkodjon mindkét kezével az asztalra. Hajlítsa be az egyik lábát, a másikat nyújtsa ki egyenesen hátrafelé. Próbálja meg néhányszor a sarkát a talajra nyomni, ameddig ez nem okoz fájdalmat. Váltsa a lábakat. Ez a gyakorlat serkenti a vérkeringést és élénkít.
  • Hasizom-erősítés: üljön le. Mielőtt visszatér a munkához, emelje fel kinyújtott lábait vízszintes helyzetbe. Lélegezzen be, és tartsa lábait egy ideig ebben a helyzetben. Ez erősíti a hasizmokat és javítja a keringést. Ne erőlködjön, ehelyett emelje fel a lábakat néhányszor egymás után, majd tegye le őket. A folyamatos mozgás jobb a testnek, mint a hirtelen erőhatás.

(Németből fordította: Koncz László)

 

Bejelentkezés

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Kiemelt ajánlatunk

Már tudok segíteni magamon

Már tudok segíteni magamon

Megosztom Önökkel az akut húgyhólyag-gyulladással kapcsolatos tapasztalataimat. Éppen a hétvégi házunkat készítettük fel a téli időszakra, és eközben észre sem vettem, hogy teljesen átfagyott a lábam. Két nap elteltével alhasi fájdalomra ébredtem. Görcsölt is meg nem is, kicsit nyomott is, olyan érzés volt, amilyet korábban soha nem tapasztaltam.

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés