A hátfájás gyakori oka: csigolyaízületi gyulladás

A csigolyaízületi gyulladás a porckorongsérv mellett a hátfájás egyik leggyakoribb oka. A facet-szindróma főleg a háti-ágyéki szakasz területén fordul elő. Kezdetben az adott régió mozgási fájdalmaival és funkcióbeszűküléssel jár, de érintheti a gerincvelőt is. Pontosan mi is a csigolyaízületi gyulladás, milyen tünetek alapján ismerhető fel?

A facet-szindrómát a csigolyaízületek (a gerinc kisízületei) irritációja okozza. A kisízületek összekötik egymással az egymás fölött levő gerinccsigolyákat, lehetővé teszik a gerinc eltérő irányú mozgását. A csigolyaízületi gyulladás leggyakoribb formája az ágyéki csigolyagyulladás, mivel ez a terület viseli a legnagyobb terhet, és rendkívül erősen elhasználódik.

Jellemző tünetek

A hátfájásnak számos oka lehet, ezért a diagnózis felállításakor különös figyelmet kell fordítani a fájdalom típusára. A csigolya-ízületi gyulladás jellemző tünetei a következők:

  • derékfájás, amely vagy az ágyékba vagy a lábakba sugárzik, és így ágyékfájdalmat vagy lábfájást okozhat (attól függően, hogy melyik gerincterületet érinti
  • a fájdalom csak fekve javul
  • a fájdalom rosszabbodása járás közben, állva és lehajláskor
  • reggeli merevség és fájdalom felkeléskor
  • fájdalom az ágyban a testhelyzet megváltoztatásakor

Diagnózis

A kivizsgálásban szerepelhet a röntgen, a komputertomográfia (CT) és a mágneses rezonancia vizsgálat (MRI). Más betegségeket, például porckorongsérvet is ki kell zárni, ami a csigolyaízületi gyulladáshoz hasonlóan hátfájást okozhat az ágyéki régióban. Az ágyéki régióban fellépő hirtelen súlyos hátfájás lumbágó néven is ismert. Ha az ideggyököt az elváltozott csigolya irritálja, és a fájdalom a combba sugárzik, akkor isiászról beszélünk.

Milyen okai vannak a csigolyaízületi szindrómának?

A különböző okok között néhány:

  • a gerinc degeneratív változásai, például artrózis vagy csontritkulás
  • a gerinccsigolya rossz terhelése, például hirtelen lehajlás miatt
  • gyulladásos betegségek, mint pl. reumatoid artritis, vagy Bechterew-kór

Mi a teendő?

A fájdalomkezelés áll az első helyen, mivel ez okozza a legnagyobb mozgáskorlátozottságot. Enyhébb esetekben gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapítókat használnak, erős panaszok esetén különböző lehetőségek állnak rendelkezésre:

  • fájdalomcsillapítókat (helyi érzéstelenítők) és gyulladáscsökkentőket injektálhatnak a kérdéses csigolyaízületbe. Ezt ülés közben vagy hason fekve kaphatja a beteg, és nem igényel semmiféle narkózist.
  • csigolyaízületi terápiáról beszélünk, amikor tűt helyeznek az ízületbe CT-ellenőrzés alatt, ami az eljárás megfigyelésére szolgál, és gyulladásgátló és/vagy érzéstelenítő anyagokat fecskendeznek be.
  • a koagulációs terápia az idegek megsemmisítése az ízületi tokban és annak közelében. A beteg általános érzéstelenítés alatt áll. elektródát helyeznek be röntgenellenőrzés alatt, és a célpontot áram alá helyezik. A műtét után a beteg hét-tíz napig fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő gyógyszereket kap.
  • a krioterápia, azaz hideggel való kezelés. Ez csak helyi érzéstelenítést igényel. A hideg szonda injektálási pontját röntgen segítségével állapítják meg. A szondát behelyezve, azt mínusz 62 fokra lehűtik. Gyakran a szomszédos csigolyaízületeket együtt kezelik.

Az említett kezelési eljárások során általában semmiféle komplikáció nem fordul elő. Mellettük, a beteg állapotától függően, fizioterápia és testmozgás ajánlott. A hangsúly a has és a hát izmainak edzésére irányul. Az akupunktúra, a kiropraktika, a támogató fűző és az infravörös terápia külön-külön is alkalmazható.

A csigolyaízületi szindróma esetén a legjobb gyakorlat az olyan testmozgás, amely erősíti a hát és a törzs izmait. Ilyen például a pilates, a jóga, a túrázás, az úszás (különösen a hátúszás), a kerékpározás és a tánc.

Megelőzhető a csigolyaízületi szindróma?

Teljes bizonyossággal ez nem állítható, de az alábbi módszerekkel hatékonyan megelőzhető:

  • Túlsúly esetén súlycsökkentés
  • A hát- és hasizmok célzott fejlesztése
  • A fent említett sportok valamelyike, testmozgás

(Németből fordította: Koncz László)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Ha fáj a hátunk