Nyújtózkodjunk!

Roppant egyszerű, ugyanakkor nagyszerű gyakorlat a gerinc egészségének megőrzéséhez. A nyújtózkodás a jógaórákon alapgyakorlatnak számít. Élettani hatásai: megnyúlik a gerinc, a csigolyák közötti, esetleg már összeszűkülőben lévő rés kitágul, és a gerinc idegei, a tövisnyúlványok felszabadulnak a nyomás alól, továbbá javul a gerinc keringése.

Feküdjünk hanyatt egy szőnyegen vagy a padlóra terített takarón (semmiképpen ne a puha ágyon). Fektessük mindkét kart a fej mellé, majd kilégzés közben nyújtózkodjunk egyszerre mindkét karral és lábbal. Tartsuk fenn a nyújtást a következő belégzésig, majd lazuljunk el. Ismételjük néhányszor.

Ennél is egyszerűbb

Utána néhány más változatát is végrehajthatjuk a nyújtózkodásnak. Kilégzésre nyújtózkodjunk egyszerre jobb karral és jobb lábbal, majd a következő kilégzésre bal karral és bal lábbal.

Hajlítsuk, feszítsük a lábfejeket a fej irányába, közben a vádlik is megfeszülnek, majd végezzük a fent leírt alapgyakorlatot: kilégzésre nyújtózkodjunk egyszerre páros karral és lábbal.

A nyújtózkodás élettani hatásai: megnyúlik a gerinc, a csigolyák közötti, esetleg már összeszűkülőben lévő rés kitágul, és a gerinc idegei, a tövisnyúlványok felszabadulnak a nyomás alól, továbbá javul a gerinc keringése.

Hátfájás esetén rendszeres gyakorlással jelentős javulást, sőt fájdalommentességet is elérhetünk. Mellékhatás: ha a korunk, az öregedés hatására már veszítettünk egy-két centit a testmagasságunkból, ismét nőhetünk egy picit.

Kürti Gábor
https://kurtigabor.com/
(Forrás: Gyógyszer nélküli egészség Facebook csoport)