Púposodás elleni edzés, gyakorlatok a görbe hát ellen

Az ülés egyre inkább jellemzi mindennapi életünket: akár a munkahelyen, akár az asztalnál tanulás közben, olvasás és tévénézés közben a kanapén, vagy autóval, vonaton utazva. A sok ülés következtében a gerincünk a nap legnagyobb részében görnyedt, és ez a púpos, görbe tartás hát- és nyaki fájdalmat vagy állandó gerincdeformitást, scoliosist okozhat.

Nyújtózkodjunk!

Roppant egyszerű, ugyanakkor nagyszerű gyakorlat a gerinc egészségének megőrzéséhez. A nyújtózkodás a jógaórákon alapgyakorlatnak számít. Élettani hatásai: megnyúlik a gerinc, a csigolyák közötti, esetleg már összeszűkülőben lévő rés kitágul, és a gerinc idegei, a tövisnyúlványok felszabadulnak a nyomás alól, továbbá javul a gerinc keringése.

SMS-től görbül a gerinc

Órákat tölt a telefonja fölé görnyedve? Gyakran fáj a nyaka és a háta? Ha igen, a kettő összefügghet. Egy kutatás kimutatta, hogy az SMS olvasás és a fényképek nézegetése közben jellemző görnyedés extra nyomást gyakorolhat a nyakunkra, ami hátfájdalom kialakulásához vezet. Ennek oka, hogy a nyak előredöntése fokozza a gerincoszlopra nehezedő nyomást.

Kutatatták a legjobb gerinckímélő szex pózokat

A Waterloo-i Egyetem szeptemberben közzétett kutatása szerint a közhiedelemmel ellentétben nem mindig a kanalazás a legjobb szexuális pozíció a fájós hátúak számára. A kutatóknak most először sikerült pontosan dokumentálniuk a gerincoszlop mozgását szex közben, és pontosan kimutatták, miért jobbak bizonyos pozíciók a hátfájdalom megelőzésében.

Hogyan válasszunk iskolatáskát?

Szeptember eleje több ezer kisgyerek életében fordulópont, hiszen kezdődik az iskola, teljesen más közeg, új ingerek várják, érik őket. Ilyenkor a szülőkre is nagyobb teher nehezedik: be kell szerezni a tankönyveket és az iskolaszereket. Míg a füzetek, tolltartók közül gyorsan és egyszerűen rálelünk a megfelelőre, addig az iskolatáska kiválasztásánál legyünk megfontoltak és körültekintőek.

Kellemes gyógymód fájdalmak ellen

Hasogató migrénnel küzd, esetleg évek óta kínzó fülzúgástól szenved? Nyak-, hát- vagy derékbántalmai vannak? Hitte volna, mennyire fontos a gerincvelői folyadék egészséges áramlása? Speciális, kellemes kezelés segíthet abban, hogy testben és lélekben egészségesebb legyen.