SMS-től görbül a gerinc

Órákat tölt a telefonja fölé görnyedve? Gyakran fáj a nyaka és a háta? Ha igen, a kettő összefügghet. Egy kutatás kimutatta, hogy az SMS olvasás és a fényképek nézegetése közben jellemző görnyedés extra nyomást gyakorolhat a nyakunkra, ami hátfájdalom kialakulásához vezet. Ennek oka, hogy a nyak előredöntése fokozza a gerincoszlopra nehezedő nyomást.

SMS-től görbül a gerincSurgical Technology International szaklap következő számában megjelenő kutatás kimutatta, hogy az SMS olvasás és a fényképek nézegetése közben jellemző görnyedés extra nyomást gyakorolhat a nyakunkra, ami hátfájdalom kialakulásához vezet. Ennek az az oka, hogy a nyak előredöntése fokozza a gerincoszlopra nehezedő nyomást.

A New York Spine Surgery and Rehabilitation Medicine orvosai Dr. Kenneth Hansraj vezetésével kimutatták, hogy a fej 60 fokos szögben történő megdöntése a telefon képernyőjének nézése közben 27 kilogrammnak megfelelő nyomást gyakorol a nyaki gerincre, a gerincoszlop vállak feletti szakaszára. A nyakra nehezedő extra nyomás korai kopáshoz vezet, és az érintett személynek végül műtétre lehet szüksége.

A szakértők azt is kimutatták, hogy a nyakra nehezedő nyomás a nyak hajlítási szögének növekedésével együtt fokozódik, vagyis minél jobban előredöntjük a fejünket, annál nagyobb nyomás nehezedik a nyaki gerincre. A cervicalis (nyaki) gerinc természetes görbületének elvesztése a nyakra nehezedő nyomás megnövekedéséhez vezet.

A szakértők úgy vélik, hogy bár szinte lehetetlen kiküszöbölni az életünkből ezeket a problémát okozó technikai eszközöket, a felhasználóknak oda kell figyelniük arra, hogy természetesebb gerinctartással nézzék a képernyőt, és kerüljék az órákig tartó telefon fölé görnyedést.