Kutatatták a legjobb gerinckímélő szex pózokat

A Waterloo-i Egyetem szeptemberben közzétett kutatása szerint a közhiedelemmel ellentétben nem mindig a kanalazás a legjobb szexuális pozíció a fájós hátúak számára. A kutatóknak most először sikerült pontosan dokumentálniuk a gerincoszlop mozgását szex közben, és pontosan kimutatták, miért jobbak bizonyos pozíciók a hátfájdalom megelőzésében.

Kutatatták a legjobb gerinckímélő szex pózokat„Bármelyik családorvos elárulhatja, hogy a házaspárok gyakran kérdezik tőlük, mit tegyenek a hátfájdalmukkal szex alatt és után. Sok pár azért nem él nemi életet, mert egyetlen szeretkezés hónapokig tartó hátfájáshoz vezethet” – magyarázta Stuart McGill professzor.

Az úttörő kutatás során infravörös és elektromágneses mozgásleképező rendszerek ötvözésével vizsgálták 10 pár gerincoszlopát öt gyakran alkalmazott szexuális pozíció közben. Az eredmények felhasználásával egy olyan atlaszt, vagyis irányelvkészletet alkottak meg, amely az alapján javasolja a különböző szexuális pozíciókat és lökési technikákat, hogy milyen mozdulatok váltanak ki a betegben fájdalmat.

„Az orvosok eddig leggyakrabban a kanalazás pozíciót javasolták kímélő pozícióként mindenkinek. Mi azonban kimutattuk, hogy ez nem igaz” – mondta a tanulmány vezető szerzője, Natalie Sidorkewicz. „Az egy bizonyos hátfájdalom típushoz megfelelő szexuális pozíciók nem feltétlenül megfelelők egy másik típusú hátfájdalom esetén.”

Az ajánlásokban a kutatók megfogalmazták, hogy a flexió-intoleráns férfiaknak, vagyis azoknak, akiknek hátfájdalma a hajolgatástól vagy a hosszú üléstől súlyosbodik, a kanalazás helyett a kutyapóz a legmegfelelőbb. Az ő esetükben a gerincükkel végzett lökés helyett inkább csípőforgatás ajánlott.

A kutatás először világított rá a férfi orgazmus mechanizmusára is. A férfi alanyok izmaira csatlakoztatott elektródák azt mutatták, hogy nem a hátizmok, hanem a has és a fenék izmai a legaktívabbak orgazmus alatt. A gerinc mozgása viszonyt személyenként változott. A férfi gerincmozgásról szóló tanulmányt a kutatók a Spine szakfolyóirat szeptember 10-i számában tették közzé, a nőkre vonatkozó eredményeket pedig a következő hónapokban tervezik publikálni.