A szex és a szív egészsége – van kockázat?

Kevés férfinak nem jön meg legalább időnként a kedve a szexhez. Ám idősödve néha elgondolkodnak azon, vajon a szex nem jelent-e túl nagy megterhelést a szívnek. Ez a kérdés persze afféle ugratásnak tűnhet, pedig fontos – és most már a tudomány is válaszol rá. Jó hír, hogy a vizsgálatok szerint a futópad jobban igénybe veszi a szívet, mint a matrac akrobatika.

Sokan lemondanak a szexről a net miatt

A Facebook és az Instagram felhasználók fele vallotta be, hogy valahányszor romantikus és fitnesz témájú bejegyzéseket olvas, máris kevésbé érzi magát magabiztosnak. A Pencourage.com anonim kérdőíve szerint ez a hatás olyannyira erőteljes, hogy ezek az emberek később a hálószobában sem mernek kezdeményezni. A látottak hatására veszítenek az önbizalmukból.

Milyen hatással van a prosztatarák a szexre?

Libidócsökkenést és impotenciát tapasztalhatnak magukon azok a férfiak, akik prosztatarák kezelés alatt állnak. Sokféle terápia létezik (műtét, sugárterápia, hormonkezelés), és mindegyik okozhat problémákat az együttlét során. Maga a prosztatadaganat nincs hatással az együttlétre, de betegség tudata is okozhat depressziót, csökkentve a szexuális érdeklődést.

Az időskori szex jót tesz a nőknek, a férfiaknak kevésbé

A gyakori, heti egyszeri szex – különösen, ha igen heves, jelentős élvezettel társul – az idős férfiak esetében növeli a szívinfarktus és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A kiemelkedően élvezetes szexet illetően az idős nők esetében viszont egészen más a helyzet: ők a rendszeres nemi élet segítségével elkerülhetik akár a magas vérnyomást is.

Kell-e a szex hatvanon túl?

A Nagy-Britanniában élő hatvan éven felüliek körében a boldogtalanság egyik fő oka a szexuális élet hiánya. Egy közvélemény-kutatás szerint ez a probléma gyakoribbnak számít, mint az élettárs elvesztése vagy a mozgásképesség korlátozottsága. A felmérésből az is kiderült, hogy a nyugdíjasok 10 százaléka aggasztó módon, általánosan elégedetlen az életével.

Szép új világ – szex nélküli utódok?

Evolúciós szempontból a szex kulcsfontosságú szerepet játszik az emberiség történetében, de elképzelhető, hogy hamarosan nem lesz szükség rá: a petesejtek akár bőrsejtekből is előállíthatók lesznek, és a szülők szabadon választhatják meg születendő gyermekül külső és belső tulajdonságait.

Heti egyszeri szex kell a boldogsághoz

Heti egy összebújásra van szükség, nem többre és nem kevesebbre. Rengeteg könyv és újságcikk adja azt a tanácsot, hogy minél több a szex, annál jobb a kapcsolat. Egy friss kutatás szerint azonban azok a legboldogabbak, akik hetente egyszer kerítenek sort az együttlétre. Ennél többszöri szex már nem növeli tovább a megelégedettség és a boldogság szintjét.

A nők is akarják a szexet

Úgy tartják, hogy a nőknek érzelmi kötődésre van szükségük ahhoz, hogy élvezhessék a szexet, és ők nehezebben tudnak átélni annyi orgazmust, mint a férfiak. Tényleg igazak ezek a sztereotípiák? A Kindara termékenységi mobilalkalmazás által készített új felmérésből az derült ki, hogy a nők valójában ugyanannyira akarják a szexet, mint férfi partnerük.

Kinek mikor jó a szex?

A nők baglyok, a férfiak inkább pacsirták, ha szexről van szó. Nem véletlen, hogy sok párnak nehézséget okoz az egészséges szexuális élet fenntartása. A nők általában este 11 és éjjeli 2 között, a férfiak reggel 6 és 9 között vágynak legjobban a testiségre. A tartós kapcsolatok titka, hogy közelít-e egymáséhoz a két fél szexuális bioritmusa.

Szex 70 fölött

Az időskori kiegyensúlyozott szexuális élet elősegíti a memória megőrzését – derül ki egy kutatásból, amely szerint a 70 éven felüliek csaknem fele aktív nemi életet él. A szexualitás a megfelelő agyműködéshez is hozzájárul, szó szerint fiatalon tartja az agyat. Minél elégedettebb valaki idős korban a nemi életével, annál élesebb az esze és jobb a memóriája.