Az időskori szex jót tesz a nőknek, a férfiaknak kevésbé

A gyakori, heti egyszeri szex – különösen, ha igen heves, jelentős élvezettel társul – az idős férfiak esetében növeli a szívinfarktus és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A kiemelkedően élvezetes szexet illetően az idős nők esetében viszont egészen más a helyzet: ők a rendszeres nemi élet segítségével elkerülhetik akár a magas vérnyomást is.

A Michigani Egyetem kutatása az első olyan anyag, amely az időskori szex élettani hatásait szélesebb népesség körében is vizsgálja.

A nőknek még jót is tesz!Ez az első kutatás, ami kétségbe vonja azt a közkeletű vélekedést, hogy a szex kivétel nélkül mindenki számára hosszútávú, pozitív egészségügyi következményekkel jár – mondja a kutatást vezető Hui Liu, a Michigani Egyetem szociológia professzora.

A szakember és kollégái 2204 ember adatait vizsgálták, akiknek életkora 57 és 85 év között volt, amikor az adatgyűjtés első állomására sor került 2005-2006-ban. A kutatókat az érdekelte, hogy vajon a magas vérnyomás, a gyors szívverés és az általános szív- és érrendszeri problémák, például a szívinfarktus és a stroke mennyire vannak jelen a résztvevők életében.

Kiderült, hogy azok az idősebb férfiak, akik hetente egyszer szexuális életet élnek, nagyobb eséllyel kényszerülnek szembenézni szív- és érrendszeri problémával öt éven belül, mint a szexuálisan inaktívabb társaik. Hasonló összefüggésre az idős nők körében nem figyeltek fel a szakemberek.

Nem csupán a szex, hanem a kiemelkedően élvezetes szex is problémás: a hasonló örömökben részesülő férfiak még inkább veszélyeztettek, mint az egyszerűen csupán rendszeres nemi életet élők.