Fahéj – a gyógyító és ártalmas erő (1.)

Fűszeres, fanyar és édeskés – a fahéj egyedi aromája végigkísér minket a karácsonyi időszakban. A fahéj az egyik legrégebbi fűszer, de már az ókorban használták gyógyításra és balzsamozásra is. Ma részben a gyomor-bél traktusra gyakorolt hatását értékelik, de csökkentheti a vérnyomást és a koleszterinszintet is. A fahéj azonban ártalmas is lehet!

Sportolás: igazságok és tévedések

A mérsékelt sportolás nemcsak a fizikai jólétet javítja, hanem pozitív hatással van a pszichére is. Fiatalabbnak, egészségesebbnek érezzük tőle magunkat, csökkenhet a vérnyomás és erősödik az immunrendszer. Hosszú fizikai terhelés után azonban pihenőidőt kell biztosítani a regenerálódáshoz. Fogyni pedig csak az fog, aki kevesebbet eszik.

Javaslatok a vérnyomás gyógyszerek nélküli csökkentésére

A magas vérnyomás a szív- és érrendszeri betegségek legnagyobb kockázati tényezője, amely viszont a halál fő oka a fejlett országokban. Körülbelül 35 millió német szenved magas vérnyomásban, de az érintetteknek csak a fele tud erről. Mivel a magas vérnyomás gyakran nem okoz panaszt, ritkán jelentkezik olyan panasz, mint a fejfájás, szédülés vagy orrvérzés.

Szívbetegség: tesztelje, mennyire egészséges a szíve!

Jól tudjuk, hogy az egészséges életmód jelentősen csökkentheti a szívbetegség és a szívroham kockázatát. Mindenekelőtt fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás, a sok friss gyümölcs és zöldség fogyasztása, az elegendő testmozgás friss levegőn és a lehető legkevesebb stressz. Az első számú felelős mégis a dohányzás! Ellenőrizzük, mikor érdemes orvoshoz fordulni!

Hogyan végezzük az autogén tréninget?

Egyre több mentális és fizikai betegség oka a stressz és a folyamatos hajsza. A szédülés, kiégés vagy depresszió is példa az életmód lehetséges következményeire, ezért még fontosabb, hogy rendszeres időközönként szünetet tartsunk és megfelelően pihenjünk. Az autogén tréning, ez a relaxációs módszer sokat segíthet, bárki elsajátíthatja. Hogyan csináljuk?

Miért ájulunk el?

Az ájulás ijesztő állapot: hirtelen már nem vagyunk urai érzékeinknek, és megszűnik a külvilág. Van néhány tipikus helyzet, amikor különösen gyakori az ájulás, például kánikulában, és vannak olyanok, akik „hajlamosak” az ájulásra. Miért ájulunk el egyáltalán? Gyakran alacsony vérnyomás esetén, vagy sokkos állapotban. A szervezet mely folyamatai felelősek?

Több kálium – alacsonyabb vérnyomás

Tudott dolog, hogy kevesebb só bevitelével csökkenteni lehet a vérnyomást. Arra már kevesebben gondolnak, hogy a káliumban gazdag élelmiszerek, pl. az avokádó, édesburgonya, spenót, bab- és borsófélék, banán, de még a kávé fogyasztásával is alacsonyabb lehet a vérnyomásunk. Őseink ezt ösztönösen jól csinálták, nekünk oda kellene figyelnünk rá!

Az időskori szex jót tesz a nőknek, a férfiaknak kevésbé

A gyakori, heti egyszeri szex – különösen, ha igen heves, jelentős élvezettel társul – az idős férfiak esetében növeli a szívinfarktus és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A kiemelkedően élvezetes szexet illetően az idős nők esetében viszont egészen más a helyzet: ők a rendszeres nemi élet segítségével elkerülhetik akár a magas vérnyomást is.

Ezért nem szabad este 7 után enni

Késő este, gyakran éjszaka több millióan esznek szívesen néhány falatot, márpedig ez az ártalmatlannak tűnő szokás jelentősen növeli a szívinfarktus, a stroke és egy sor egyéb szív- és érrendszeri betegség kockázatát. Amikor ugyanis az ember eszik, a szervezet stresszhormonokat bocsát ki, ami igen ártalmas lehet akkor, ha éppen pihenni készülnénk.

Az autogén tréning (2.) – vérnyomás

Már az első gyakorlat tanulása során többen észreveszik, hogy nem(csak) nehéz a kezük-lábuk, majd az egész testük, hanem (helyette) kellemesen meleg (is). Mások a nehéz-érzés mellett (vagy helyette) a vér lüktetését, pulzálását érzik a végtagokban vagy testszerte.