Javaslatok a vérnyomás gyógyszerek nélküli csökkentésére

A magas vérnyomás a szív- és érrendszeri betegségek legnagyobb kockázati tényezője, amely viszont a halál fő oka a fejlett országokban. Körülbelül 35 millió német szenved magas vérnyomásban, de az érintetteknek csak a fele tud erről. Mivel a magas vérnyomás gyakran nem okoz panaszt, ritkán jelentkezik olyan panasz, mint a fejfájás, szédülés vagy orrvérzés.

Magas vérnyomásról beszélünk, ha az érték állandóan meghaladja a 140/90 Hgmm-t. Minél nagyobb a nyomás az erekben, annál nagyobb a kockázata annak, hogy a szervek, például a vese, a szem, a szív vagy az agy károsodhat. A jó hír az, hogy nem mindig szükséges gyógyszeres kezelés. Gyakran az életmód változása elegendő a vérnyomás normalizálásához. 10 javaslatot adunk arra, hogy vérnyomását egyszerű módszerekkel csökkenthesse.

1. Táplálkozzon mediterrán módon

A gyümölcsökben, zöldségekben és a teljes kiőrlésű gabonában gazdag, kiegyensúlyozott étrend számos előnnyel jár. Tanulmányok kimutatták, hogy különösen a mediterrán konyhának van vérnyomáscsökkentő és érrendszert védő hatása. A halak, tenger gyümölcsei, baromfi, zöldség, saláta és olívaolaj változatos étrendjével kellemes módon küzdhet a magas vérnyomás ellen.

2. Használjon fűszereket só helyett

A só befolyásolja a véredények falának működését, így a vérben a megnövekedett sótartalom az erek szűküléséhez vezethet. Ezért el kell kerülni a sóban gazdag étrendet. Általában ajánlott, hogy ne fogyasszon napi több mint 6 gramm sót. Ez az érték azonban könnyen meghaladható, mivel a só sok élelmiszerben rejtve van, különösen készételekben, kolbászokban és húsokban. Ezért célszerű, ha saját maga főz, és ízesítésre fűszereket és friss fűszernövényeket használ: ezek nemcsak egészségesebbek, hanem aromásabbak is, mint a só.

3. Csökkentse túlsúlyát

Az elhízás elősegíti a magas vérnyomás kialakulását, mivel a zsírsejtek az angiotenzin hormon prekurzorát képezhetik, ami a vérerek szűkülését okozza. Két kilogramm veszteséggel csökkentheti a vérnyomását körülbelül 3 Hgmm-rel, 10 kilogramm súlyveszteség esetén a vérnyomás akár 20 Hgmm-rel is csökken.

4. Mozogjon

A sport kettős pozitív hatással van a magas vérnyomásra: egyrészt a rendszeres testmozgás segít csökkenteni a túlsúlyt, másrészt a vegetatív idegrendszer izgalmi állapotának csökkenése a fizikai aktivitás következtében csökken, aminek eredményeképpen a vérerek kitágulnak és a vérnyomás csökken.

Ajánlottak az olyan állóképességi sportok, mint a kerékpározás, az úszás vagy a túrázás. Kerülendő a hirtelen megerőltetés, mivel ez növeli a vérnyomást, így az intenzív edzés vagy az evezés nem ajánlott ebben az esetben. Ha hosszú ideig nem sportolt, beszéljen orvosával, mielőtt elkezdené az edzést.

5. Kapcsolódjon ki

Krónikus stressz esetén a vegetatív idegrendszer tartósan túlaktiválódik és több stresszhormont termel, például a kortizont és adrenalint: mindkettő a vérnyomás növekedéséhez vezet. A magas vérnyomásos betegeknek ezért törekedniük kell a stresszmentesebb életre.

Próbálja ki, mi a legjobb módja a kikapcsolódásnak. Akár egy kellemes séta, jóga, relaxációs technikák, például autogén tréning, vagy egy jó könyv – bármi jó, ami kikapcsol, szórakoztat.

A cikk még nem ért véget, kérem, lapozzon!