Milyen testmozgás tesz jót a vérnyomásnak?

Fontos tudni, hogyan hat az edzés a vérnyomásunkra. És vajon melyik lehet a legelőnyösebb testmozgás a vérnyomás csökkentése céljából? Erről írt összefoglalót dr. Anthony L. Komaroff, a Harvard Health Letter főszerkesztője. Kiemeli: a rendszeres testmozgás nemcsak a vérnyomást csökkenti, hanem sokféle betegségtől is véd és javítja a hangulatunkat.

Javaslatok a vérnyomás gyógyszerek nélküli csökkentésére

A magas vérnyomás a szív- és érrendszeri betegségek legnagyobb kockázati tényezője, amely viszont a halál fő oka a fejlett országokban. Körülbelül 35 millió német szenved magas vérnyomásban, de az érintetteknek csak a fele tud erről. Mivel a magas vérnyomás gyakran nem okoz panaszt, ritkán jelentkezik olyan panasz, mint a fejfájás, szédülés vagy orrvérzés.

Több kálium – alacsonyabb vérnyomás

Tudott dolog, hogy kevesebb só bevitelével csökkenteni lehet a vérnyomást. Arra már kevesebben gondolnak, hogy a káliumban gazdag élelmiszerek, pl. az avokádó, édesburgonya, spenót, bab- és borsófélék, banán, de még a kávé fogyasztásával is alacsonyabb lehet a vérnyomásunk. Őseink ezt ösztönösen jól csinálták, nekünk oda kellene figyelnünk rá!

Hogyan csökkentsük a diasztolés vérnyomást?

Vérnyomásméréskor az első szám a szisztolés, a második a diasztolés érték. A diasztolés a szívverések közti szünetben mérhető nyomást mutatja. A 90 feletti diasztolés értéket magasnak tekintjük, mivel szívrohamhoz vagy sztrókhoz vezethet. Érdemes megtanulnia, hogyan csökkentheti vérnyomását nem csupán orvosságokkal, hanem életmód-változtatással is.

Még a golfütő szorongatása is csökkentheti a vérnyomást

A több mint ezer amerikai kutatás áttekintése alapján készült tanulmány arra a meglepő eredményre jutott, hogy már az egyszerűbb kéztornák is csökkenthetik a vérnyomást. Kiderült, hogy a rendszeres izometriás kézszorító gyakorlatok, például a golfozók mozdulatai, amikor megszorítják, majd elengedik az ütőt, akár 10%-kal is csökkenthetik a vérnyomásértékeket.

Vízi aerobikkal a magas vérnyomás ellen

Egy nemrégiben közétett kutatás soránban olyan betegek tornáztak hetente háromszor 32 Celsius fokos vízben, akiknek vérnyomása három különböző gyógyszer kipróbálása ellenére is magas maradt. A kísérletben az alanyok vérnyomásértékei, amelyek addig a gyógyszerek hatására nem csökkentek, a vízi aerobik következtében jelentős mértékben mérséklődtek.

Segít helyreállítani a magas vérnyomást a jóga

A rendszeres jógagyakorlatok jó hatással vannak a szív- és érrendszer egészségére – derül ki egy friss tanulmányból, amely szerint a mozgásforma a magas vérnyomás kezeléséhez is hozzájárulhat. „Az eredmények megerősítik, hogy a mozgás hasznos magas vérnyomás beállítására” – mondta Dr. Howard Weintraub, a New York-i Langone Orvosi Központ munkatársa, aki nem vett részt az értekezés elkészítésében.

Napozással csökkenthető a vérnyomás

Eddig úgy tudtuk, hogy a napfény egészségjavító hatására a D-vitamin keletkezése a legfőbb magyarázat. Nem jól tesszük, ha kerüljük a napozást, mert hatására nemcsak D-vitamin, hanem nitrogén-monoxid is termelődik. Ha a bőrünket napfény hatásának tesszük ki, olyan vegyület jön létre a szervezetünkben, amely segít csökkenteni a vérnyomást – és ez a szerep messze felülmúlja a napfény bőrrákkeltő kockázatát – állapították meg angol kutatók.

Hogyan csökkenti a vérnyomást és serkenti a memóriát az ölelés?

Szeretteink megölelése a kötődés fokozása mellett számos egyéb fizikai előnnyel is jár – derült ki egy nemrég megjelent tanulmányból. A Bécsi Egyetem kutatói kimutatták, hogy amikor megöleljük egy barátunkat, oxitocin hormon szabadul fel a véráramba, ami csökkenti a vérnyomást, oldja a stresszt és a szorongást, sőt még a memóriát is javítja. Persze ehhez meg kell válogatnunk, kit ölelünk meg, mert ha egy kevésbé jó ismerőst ölelünk meg udvariasságból, azzal éppen ellenkező hatást érünk el.

Napi egy óra plusz alvással már hat hét alatt csökkenhető a vérnyomás

A legújabb kutatási eredmények szerint a magas vérnyomás korai stádiumában lévő betegek hat hét alatt visszaállíthatják vérnyomásukat az egészséges szintre, ha minden nap egy órával korábban bújnak ágyba. A Harvard Egyetem Orvosi Karának tudósai olyan férfiakat és nőket vizsgáltak meg, akik napi hét órát, vagy annál is kevesebbet aludtak, és akiknek vérnyomásértékei éppen a magas vérnyomás határán egyensúlyoztak.