Még a golfütő szorongatása is csökkentheti a vérnyomást

A több mint ezer amerikai kutatás áttekintése alapján készült tanulmány arra a meglepő eredményre jutott, hogy már az egyszerűbb kéztornák is csökkenthetik a vérnyomást. Kiderült, hogy a rendszeres izometriás kézszorító gyakorlatok, például a golfozók mozdulatai, amikor megszorítják, majd elengedik az ütőt, akár 10%-kal is csökkenthetik a vérnyomásértékeket.

Még a golfütő szorongatása is csökkentheti a vérnyomástHypertension szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint nem csak az ilyen egyszerű mozgások segíthetnek. A rezisztencia edzés, például a súlyemelés, valamint az olyan aerob testmozgások, mint a gyors gyaloglás, a kocogás, a futás, a tánc és a kerékpározás, és a lassú légzés illetve a transzcendentális meditáció is hatékonyan alkalmazható a vérnyomás csökkentésében. Ezek az alternatív módszerek ráadásul kevesebb egészségügyi kockázattal és mellékhatással járnak, mint a hagyományos vérnyomásgyógyszerek, például a béta-blokkolók, amelyek fokozott vizelést, merevedési zavarokat, kéz- és lábfej hidegséget és depressziót is okozhatnak.

Magas vérnyomás esetén a beteg vérnyomásértéke tartósan 140/90 érték felett van. A 120/80-as értéket meghaladó értékek azonban szintén arra utalhatnak, hogy életmódbeli változtatásokra, például fogyásra, több testmozgásra, valamint a só- és az alkoholfogyasztás csökkentésére lehet szükség a vérnyomás hatékony csökkentése érdekében.

Bár a magas vérnyomásban szenvedő betegek többségének gyógyszeres kezelést írnak elő, az Amerikai Szív Társaság által 2006 és 2011 között végzett kutatások friss áttekintése most azt bizonyította, hogy az alternatív módszerek is hatékonyak lehetnek.