Segít helyreállítani a magas vérnyomást a jóga

A rendszeres jógagyakorlatok jó hatással vannak a szív- és érrendszer egészségére – derül ki egy friss tanulmányból, amely szerint a mozgásforma a magas vérnyomás kezeléséhez is hozzájárulhat. „Az eredmények megerősítik, hogy a mozgás hasznos magas vérnyomás beállítására” – mondta Dr. Howard Weintraub, a New York-i Langone Orvosi Központ munkatársa, aki nem vett részt az értekezés elkészítésében.

Segít helyreállítani a magas vérnyomást a jógaA munkálatokat Dr. Debbie Cohen, a Pennsylvania Egyetem kutatója vezette, aki hat hónapon keresztül követte 58 férfi és nő értékeit. A vizsgálati alanyok 38 és 62 év közöttiek voltak. Bár a tanulmány nem bizonyít ok-okozati összefüggést, a heti két-három alkalommal végzett jógagyakorlatok révén átlagosan 133/80-ról 130/77-re csökkent a vérnyomásuk. Azok körében, akik diétáztak, de nem jógáztak, enyhébb volt a javulás: 134/83-ról 132/82. A speciális étrend és a jóga együtt különösen nagy időráfordítást igényel, ez a kutatók szerint mérsékelhette a pozitív hatást.

Dr. Weintraub úgy fogalmazott, hogy a jógának valóban jótékony hatása lehet magas vérnyomás esetén. A változás ugyan viszonylag kicsi, de „nagyobb mintájú kutatások alapján feltehető, hogy jelentős hosszú távú javulással lehetne számolni.” Jelen értekezés határait korlátozza, hogy relatíve rövid időtartamú volt a vizsgálat, a legtöbb résztvevő fiatal volt, illetve a magas vérnyomás enyhébb formájában szenvedett.

Az eredményeket az Amerikai Magas Vérnyomás Társaság éves ülésén ismertették San Franciscóban.