Napozással csökkenthető a vérnyomás

Eddig úgy tudtuk, hogy a napfény egészségjavító hatására a D-vitamin keletkezése a legfőbb magyarázat. Nem jól tesszük, ha kerüljük a napozást, mert hatására nemcsak D-vitamin, hanem nitrogén-monoxid is termelődik. Ha a bőrünket napfény hatásának tesszük ki, olyan vegyület jön létre a szervezetünkben, amely segít csökkenteni a vérnyomást – és ez a szerep messze felülmúlja a napfény bőrrákkeltő kockázatát – állapították meg angol kutatók.

Azért olyan kiemelkedően fontos felfedezés ez, mert a szívbetegség és a sztrók, amelyek a magas vérnyomás következményeként alakulnak ki, nyolcvanszor több halált okoznak, mint a bőrrák.A napozással csökken a vérnyomás

A University of Edinburgh kutatói mérföldkőnek számító felfedezésükről tartanak előadást a héten Edinburgh-ban, a világ bőrgyógyászainak legnagyobb találkozóján.

A kutatók önkénteseket ültettek 20 percre szoláriumba, 2 alkalommal. Az egyik alkalommal UV sugaraknak tették ki az önkénteseket, a másik alkalommal blokkolták az UV sugarakat, csak a lámpák hőjét érezték bőrükön a kísérleti személyek. Az eredmény: egy órával az UV sugárzásnak kitettség után jelentősen csökkent az önkéntesek vérnyomása, ami a másik esetben, a hősugárzás hatására nem történt meg. Ez azt mutatja, hogy az UV sugaraknak van egészségre kedvező hatásuk – mondják a kutatók. Az önkéntesek D-vitamin szintje nem változott egyik alkalommal sem.

„Úgy véljük, hogy a napfénynek a szív egészségére tett kedvező hatása messze felülmúlja a bőrrák kockázatáét. Kutatásunk arra is magyarázatot ad, miért nem képes kompenzálni a D-vitamin kiegészítő önmagában a napfény hiányát” – fűzte hozzá dr. Richard Weller, a University of Edinburgh munkatársa.

„Arra készülünk, hogy megnézzük, mekkora a szívbetegség és a bőrrák relatív kockázata a különböző UV expozíciót kapott embereknél. Ha az megerősíti, hogy a napfény csökkenti a bármely okból való halálozási arányt, akkor újra kell gondolnunk a napozásra eddig adott tanácsunkat.”

(Forrás: Független)