Mit (t)ehettünk volna másként Görögországban

17 napot volt szerencsém Görögországban, Pargán tölteni előszezonban, ahol gyönyörű időt fogtunk ki. Megjegyzem, hogy olyan áron, ami sajnos kis hazánkban 5 napra sem lenne elegendő. Így folytatódik – ezúttal az étkezésről és a napozásról szóló gondolatokkal – Sztojalovszky Gábor természetgyógyász útibeszámolója, amelynek első része júniusban jelent meg.

Fényvédők: 10 tévhit a tények fényében

Legendák, mítoszok, tények – a napvédelem témájához mindenki hozzá tud tenni valamit. Mindenki tudja, hogy a napsugarak károsak lehetnek a bőrre, és hogy mennyire fontos a nap elleni védelem. De vajon jól tudjuk? Nézzük meg, melyek azok a tévedések, amelyek a legmakacsabban tartják magukat a napozással kapcsolatban. Megvéd-e például a ruhánk a sugárzástól?

Szolárium: napfény a csőből

A szolárium különösen télen és tavasszal vonz sok embert. A ragyogó barna bőr valóban egészséges és vonzó, a szépség mögött a legnagyobb szervünk, a bőrünk óriási védő és javító mechanizmusa működik. A bőrrák kialakulásának kockázata minden napozással nő, mivel az ultraibolya sugárzás – akár természetes, akár mesterséges – károsítja a sejteket.

Öregségi foltok, hiperpigmentáció

A ráncok mellett a legtöbb nőt semmi nem zavarja jobban, mint a pigmentfoltok, a pattanások vagy a szeplők, amelyek nem tűnnek el maguktól. Azok a nők, akik antibébi tablettát szednek, terhesek, vagy átmeneti korban vannak, különösen érintettek. Tehetünk-e valamit a hiperpigmentáció és az életkori foltok ellen? A szépség mulandó – de szerencsére a foltok is.

Műnap a konnektorból vagy önbarnító?

Nyár, napfény, pihenés – és szép barna bőr. De amilyen gyorsan eltűnik a kipihentség üdülés után, úgy tűnik el a nyári barnaság is. Nekünk, európaiaknak el kellene fogadni azt a tényt, hogy az arany-bronz bőrszín nem a mi sajátunk. Csak az számíthat hosszan tartó barna színre, aki latin bőrtípusú. Aranyszabály: ki nehezen barnul, gyorsan elveszti színét.

Túl sok napozástól csökken a D-vitaminszint

Eddig úgy tudtuk, hogy a D-vitamin nélkülözhetetlen az egészséges csontokhoz, érdemes a napon tartózkodni, hogy a vitaminszint növekedjen a szervezetben. Egy nemrég végzett vizsgálat azonban azt állítja, hogy ha túl sok időt töltünk a napon, annak éppen ellenkező hatása lehet, és a D-vitamin szintünk nem nőni, hanem csökkenni fog. Végül is kinek lehet hinni?

Nyári örömök, okosan

Végre itt van! Még egy utolsó nekifutás a munkának, aztán vár a szabadság. Pihenés, szabad örömök, szokatlan dolgok, kalandok és napfény meg víz, minden mennyiségben. Az első nap aztán fájó vállakkal, leégett háttal és orral, jajgatva vonulunk árnyékba… legalábbis eddig így volt. De most már nem! Soha többé égett bőrt, hólyagokat a nyaraláson!

Napfényben, nyáron könnyebb a teherbeesés

A napfürdőzés akár harmadával is növelheti a megtermékenyülés esélyét – derül ki egy friss kutatásból. A nyaralás nemcsak arra lehet jó, hogy az ember lazítson és egészséges színre tegyen szert, hanem még a családalapításnak is kedvezhet – állítják a szakemberek. Érdekes, hogy a fogantatás előtti hónap időjárása számít a leginkább ebből a szempontból.

Nyári örömök, okosan

Végre itt van! Még egy utolsó nekifutás a munkának, aztán vár a szabadság. Pihenés, szabad örömök, szokatlan dolgok, kalandok és napfény meg víz, minden mennyiségben. Az első nap aztán fájó vállakkal, leégett háttal és orral, jajgatva vonulunk árnyékba… legalábbis eddig így volt. De most már nem! Soha többé égett bőrt, hólyagokat a nyaraláson!

Barnulásmánia DNS-től

Azok, akik szinte függőségi tüneteket mutatnak a napfürdőzéssel kapcsolatban, nagy számban hordoznak egy bizonyos génvariációt. Arra kerestek választ kutatók, hogy egyeseknél miért mutatkozik függőségszerű igény, sóvárgás a napozásra, míg mások boldogan elüldögélnek az árnyékban. Magyarázatuk szerint a DNS szintjén dől el, ki melyik tábor tagja.