Fényvédők: 10 tévhit a tények fényében

Legendák, mítoszok, tények – a fényvédők témájához mindenki hozzá tud tenni valamit. Mindenki tudja, hogy a napsugarak károsak lehetnek a bőrre, és hogy mennyire fontos a nap elleni védelem. De vajon jól tudjuk? Nézzük meg, melyek azok a tévedések, amelyek a legmakacsabban tartják magukat a napozással kapcsolatban. Megvéd-e például a ruhánk a sugárzástól?

1. A napfényben mindenekelőtt az UV-B sugarak veszélyesek

Nem igaz! A düsseldorfi környezetvédelmi orvosi kutatóintézet tudományos eredményei szerint az A-típusú infravörös sugarak is károsak a bőrre: mélyebben hatolnak be a bőrbe, mint az UV-B sugarak, és megkezdik a sejtkárosítást, ami a bőr öregedéséhez vezet. A modern napvédelemnek ezért aktív infravörös A-sugarak elleni hatáskomplexumot is tartalmaznia kell.

2. A szoláriumos barnulás megvédi a bőrt a naptól

Nem igaz! Nem a gyönyörű barnaság véd a káros UV-sugárzástól. Erre csak a kifejezett UV-szűrők képesek. Egyébként pedig a bőrgyógyászok a szoláriumos barnulást nagyon megkérdőjelezik. Jobb, ha a bőrünket pl. Nap-kapszulával készítjük fel. Ezek támogatják a bőrt a gyökfogókkal, sejtvédő vitaminokkal a károsodás elleni védelemben. Különösen a napallergiások profitálhatnak a szezonra való felkészítésében.

3. Árnyékban fölösleges a napvédelem

Nem igaz! A napfény nagy részét és így a káros sugárzást is visszaveri például a homok vagy a víz, a napernyő, kalap vagy egy nagy fa csak kevés sugárzást tart vissza. Ezért lehet árnyékban is leégni; a megfelelő védelemre ott is szükség van.

4. A fényvédőt jól be kell masszírozni

Nem igaz! A krémet óvatosan, filmként kell felhordani, és nem szabad bemasszírozni. A kutatók úgy találták, hogy a fényvédő erőteljes masszírozása után a védő hatás semmiben sem különbözik a simán bekrémezett bőrétől. Azt gyanítják, hogy a túl sok krém bedörzsölése révén a krém egy része a verejtékmirigyekben és a ráncokban összegyűlik, vagy az UV-szűrő behatolása a bőrbe megváltoztatja a tulajdonságait.

5. Napvédővel egész nap a napon lehet feküdni

Nem igaz! Az úgynevezett napfényvédők, amelyek fényvédő hatása 20-nál nagyobb, az UV-sugárzás nagy részét elnyelik, de annak egy része behatol a bőrbe, és elváltozásokat okoz sejtekben. Még nagy fényvédő faktor esetén sem szabad „örökké” a napon lenni.

Az EU egyik bizottsága még a „napvédő” kifejezést is betiltotta, mivel az a fogyasztók számára téves benyomást kelthet, azt sugallhatja, hogy ez a termék 100%-ban biztonságos védelmet nyújt az UV-sugárzás ellen.

6. A ruházat véd a naptól

Nem feltétlenül igaz! A nap sugarai áthatolhatnak a szöveten is, különösen a könnyű, laza ruházaton. Például egy fehér pamut póló fényvédő értéke csak 3-4. Minél sötétebb a ruházat, annál erősebb az UV-sugárzás elleni védelem. Vannak speciális napvédő ruhák, amelyeket napvédő anyaggal impregnáltak, és ezekben szinte semmilyen UV-sugárzás nem kerül a bőrbe.

7. Napszúrást csak a kopasz férfiak kaphatnak

Nem igaz! Mindenki kaphat napszúrást. Különösen veszélyes a fejtető, ezért a fejbőrt védeni kell a napsugaraktól. Ha nem akar fejfedőt viselni, akkor a legjobb, ha fényvédő sprayt használ, amely nem zsíroz.

8. A napozás utáni termékek feleslegesek

Nem igaz! A napsütéstől megviselt bőrnek sok nedvességre van szüksége. A speciális, napozás utáni ápolás olyan nyugtató anyagokat is tartalmaz, mint a biszabolol, a pantenol vagy a jojoba olaj. A regeneráló enzimeket tartalmazó termékek a bőrsejtek enyhe károsodását is javíthatják.

9. Az ekcémások nem mehetnek a napra

Nem igaz! A nap szignifikánsan enyhíti az ekcéma tüneteit. Itt is fontos a megfelelő fényvédő. A száraz, érzékeny bőrt ne terheljék kozmetikai adalékanyagok, például parfümök, festékek és tartósítószerek. Ezek gyulladásos reakciókat okozhatnak, ami súlyosbíthatja a bőrbetegséget. Jobbak a bőrgyógyászatilag kifejlesztett fényvédők, amelyek az ekcémások számára készülnek.

10. Az előző évi naptejet már nem lehet használni

Nem igaz! A napszűrők és más fontos összetevők egy évnél hosszabb ideig elállnak. Tartsa a maradékot a hűtőben. A kiváló minőségű napvédőknek van lejárati idejük, a bontatlan termékek esetében a tartósság és a biztonság eddig a napig garantált.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha szívesen olvasna még a napozásról, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

A 7 legfontosabb napozási aranyszabály