A napozás 7 legfontosabb szabálya

Van még hátra néhány igazán meleg nap a nyárból, van, aki csak most kezdi a szabadságát. Ha biztonságosan akar napozni, nem elég a megfelelő faktorszámú krémet használni, az sem mindegy, hogy mikor és hogyan napozunk. Aki „kezdő” és fehér bőrű, annak különösen érdemes követni az itt következő hasznos tanácsokat, hogy a strandolás, napozás ne tegye rémálommá a pihenést!

A legfontosabb szabályok napozáskor – különösen kezdőknek

1. Válasszon olyan fényvédő krémet, mely legalább 15-ös faktorú

A gyerekek és az idősebbek, valamint azok számára, akik érzékeny bőrűek, legideálisabb a 30-as és 50-es faktor, illetve a döntően fizikai hatóanyagokat tartalmazó fényvédők. Mindig fordítson kiemelt figyelmet a lejárati dátumra, sokan elfeledkeznek róla, hogy a naptejek eltarthatósági ideje is véges. „A jó hír az, hogy nagyon sok olyan termék kapható már a piacon, mely nem tömíti el a pórusokat, nem hagy zsíros utóérzetet, és megfelelő védelmet biztosít.

Az Spf szám azt jelzi, hogy az adott termékkel hányszorosára növelhető a napon töltött idő leégés nélkül, amiért az UVB sugarak felelősek. Nem szabad azonban megfeledkeznünk arról, hogy ezt az értéket laboratóriumi körülmények között határozták meg, és a való életben, pl. a homokról, vízről visszaverődő napsugarak, izzadás, sport miatt módosulhat” – mondta dr. Csernus Krisztina bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos.

2. Fontos az időzítés

Annak érdekében, hogy maximális védelmet nyújtson, a fényvédő krémet vigye fel a bőrére minimum 30 perccel napozás előtt.

3. Akkor is kenje be magát, ha felhős az idő.

A felhők nem jelentenek akadályt az UV sugaraknak. „Mind az UVA, mind pedig az UVB sugárzás okozhat bőrkárosodást, és egyaránt felelősek a ráncok kialakulásáért, a fertőzésekkel szembeni alacsonyabb ellenállásért, az időskori bőrelváltozásokért és a bőrrákért. A folyamat még nem teljesen világos a tudósok előtt, azonban a lehetséges mechanizmusok között szerepel a kollagén bomlása, a szabadgyökök képződése, a DNS regenerálódási folyamat károsodása és az immunrendszer gátlása is.

Az UV sugárzás vezethet pl. az érfalak elvékonyodásához, és a napnak kitett területeken maradandó értágulatok is kialakulhatnak.Az egyik legismertebb,nap kiváltotta elváltozás a szeplő. Szeplő sokszor úgy képződik, hogy a festéket (melanin) termelő sejt, a melanocita megnövekszik. Nagy szeplőket, vagy pigmentfoltokat láthatunk kézfejen, mellkason, vállon és karokon is, korábbi napégések helyén” – árulta el a doktornő.

4. Napszemüveg és kalap – nem csak kiegészítők

Ne feledkezzen el a napszemüvegről és a kalapról, hiszen nem csupán stílusos kiegészítőkről van szó, de az egészség szempontjából is fontos eszközökről, melyek védelmet nyújtanak a szemeknek és megóvnak a hőgutától. A ma már kapható fényvédő ruhák és karimás kalapok is segítenek a védekezésben. Fontos, hogy erről ne feledkezzünk meg, hiszen látásunk is könnyen károsodhat erős napsütésben.

5. Ne menjen fehér bőrrel a strandra!

Ha azok közé tartozik, akik csak a nyaralás idején fekszenek ki először tartósan a napra, bizony könnyen a leégés áldozata lehet. Fontos, hogy ilyenkor fokozatosan szoktassa hozzá magát a napfényhez, legjobb, ha pár napig az árnyékban pihen. „Közismert, hogy a túlzott napozás bőrrákot okozhat. A három fő bőrrák típus a melanoma, a basalsejtes karcinóma és a laphámrák. Ezek közül a legveszélyesebb a melanoma. Kialakulásáért a fiatalkori napozás, szoláriumozás nagymértékben felelős” – mondta dr. Csernus Krisztina.

6. Soha ne napozzon sminkben!

Amellett, hogy nem túl esztétikus, mivel leázik a nagy melegben, még egészségtelen is, a nyári bőrproblémák egyik legfőbb okozója. Strandolás előtt mindenképpen tisztítsa meg alaposan az arcát, majd vigyen fel rá megfelelő faktorú fényvédőkrémet.

7. A folyadékpótlásról soha ne feledkezzünk meg

Fogyasszon minél több folyadékot, mert a napozás során az UV sugárzás mellett a legnagyobb veszély a nagy melegben a dehidratáció. Kerülje az alkoholos italokat, mivel azok még több vizet vonnak el a szervezettől, helyette igyon annál több vizet!

Ha szívesen olvasna még a napozásról, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Fényvédők: 10 tévhit a tények fényében