Szolárium: napfény a csőből

A szolárium különösen télen és tavasszal vonz sok embert. A ragyogó barna bőr valóban egészséges és vonzó, a szépség mögött a legnagyobb szervünk, a bőrünk óriási védő és javító mechanizmusa működik. A bőrrák kialakulásának kockázata minden napozással nő, mivel az ultraibolya sugárzás – akár természetes, akár mesterséges – károsítja a sejteket.

A mintegy 1,7 négyzetméterével a bőr a legnagyobb szervünk – és sebezhető, különösen a sugárzás miatt. Évente mintegy 200 000 német szenved bőrrákban. A riasztó szám oka a túlzott napozás. Az ultraibolya (UV) sugárzás ugyanis, amelyet mind a nap, mind a szoláriumcsövek kibocsátanak, megváltoztatja a sejtek szerkezetét. A bőrsejtek genomját különösen károsítja az UV-B sugárzás, és döntő tényező, hogy mennyi napfényre van szüksége az embernek.

A bőrrák kockázata

Az egészségesnek tűnő barnaság nem más, mint a bőr védekező reakciója. Drámaivá válik, amikor napégés keletkezik, amelyből a bőr a felületén egy idő után kigyógyul. Mélyen a bőrsejtek belsejében azonban, a sejtmagokban, ahol a genetikai anyag van, károk keletkeztek, ami javítható – legrosszabb esetben a sejtek elpusztulnak.

Minél gyakrabban éri a bőrt sugárzás, annál kevésbé hatékony a sejt saját javítószolgálata, és ez szintén növeli a bőrrák kialakulásának kockázatát.

Napfény a csövekből: egészséges, vagy egészségtelen?

Bár a szoláriumcsövek csak a különösen rákkeltő UV-B sugarak nagyon kis részét tartalmazzák, a barnító hatás elsősorban a magas UV-A hatás révén érhető el. Ez a szoláriumokban magasabb, mint a természetes napsütésben, és van olyan káros, mint az UV-B sugárzás. A szoláriumok támogatói és ellenfelei különböző érveket sorakoztatnak fel.

Van a szoláriumnak egészségügyi előnye?

A „mesterséges nap” mellett elsősorban a szoláriumok gyártói szólnak. Pozitív hatásként azt hozzák fel, hogy különösen télen a szoláriumok UV-B sugárzása elősegíti a fontos D-vitamin kialakulását. Ez helyes és fontos, mert a D-vitamin biztosítja, hogy a kalcium beépüljön a csontokba. Emellett a szoláriumok pozitív hatással vannak a pszichére, a szexuális életre és egyes bőrproblémákra is.

A D-vitamint jobb természetes úton termelni

A német rákellenes szervezet, a Deutsche Krebshilfe ugyanakkor úgy véli, hogy a D-vitamin akkor is kialakul, amikor naponta tíz-tizenöt percig sétálunk, és a vitamin a táplálékkal is felszívódhat. Az egész test besugárzása gyorsítja a bőr öregedését és a korai ráncosodást.

A szervezet azt tanácsolja az alábbi csoportnak, hogy tartózkodjanak a napozástól, és legyen rendkívül óvatosak a „természetes” napozás során:

  • gyerekek
  • akiknek már vannak májfoltjaik
  • a nagyon világos bőrűek, akik gyorsan leégnek

Ahogy mondják, a bőrsejtek semmit sem felejtenek, és minden napégés gyermekkortól kezdve a bőrrák kockázati tényezője.

Tippek a nap szerelmeseinek

A szolárium látogatása csak mértékkel történjék, az évente több mint 50 napfürdő túl sok. A Szövetségi Sugárvédelmi Hivatal azt is kimondja, hogy senki ne tegye ki magát évente több mint 50-szer UV-sugárzásnak, akár a strandon, akár séta során. Ha már feltétlenül szoláriumba kell mennie, védenie kell a szemet megfelelő szemüvegekkel, le kell mondani a napvédő szerek és a parfümökről, mivel a szoláriumban ezek bőrirritációt okozhatnak, és ez további stressz a bőrnek.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha szívesen olvasna még a szoláriumokról, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Barnulás mellett herpeszt is kaphat a szoláriumban