Szolárium: napfény a csőből

A szolárium különösen télen és tavasszal vonz sok embert. A ragyogó barna bőr valóban egészséges és vonzó, a szépség mögött a legnagyobb szervünk, a bőrünk óriási védő és javító mechanizmusa működik. A bőrrák kialakulásának kockázata minden napozással nő, mivel az ultraibolya sugárzás – akár természetes, akár mesterséges – károsítja a sejteket.

A veszélyes anyajegy felismerése

Az anyajegy bizonyos bőrsejtek jóindulatú növekedése. Az anyajegyek különböző méretűek, alakúak és színűek lehetnek, és az egész testen bárhol keletkezhetnek, általában jóindulatúak, de bizonyos esetekben bőrrákot is okozhatnak. Megnézzük, hogyan ismerhetjük fel a veszélyes anyajegyet, és milyen lehetőségek vannak az ilyenek eltávolítására.

Tüntessük el a pigmentfoltokat!

A pigmentfoltok – az anyajegyekhez hasonlóan – azért keletkeznek, mert a bőr bizonyos területei több melanint termelnek. Ezek a foltok nem veszélyesek, de esztétikai szempontból zavaróak lehetnek. Ilyen esetekben a foltokat bőrgyógyász eltávolíthatja. Erre számos módszer használható, lézeres, hámlasztásos és fehérítő krémmel történő kezelés.

ABCD szabály a bőrrák megelőzésére

A szikrázó napsütéssel együtt megszaporodtak a figyelmeztetések: kerüljük az erős sugárzást, mert az ózonlyuk egyre nagyobb lesz, a mellékhatások kockázata nő. A szakorvosok a bőrrák ijesztő ütemű növekedéséről beszélnek. Ám a bőrráknak különböző formái vannak, és jó, ha tudjuk, melyikkel állunk szemben.

Ekcémásoknál kisebb lehet a bőrrák kockázata

Az ekcémás bőr gyulladásos reakciója megelőzheti a bőrrák kifejlődését azzal, hogy megszabadít a rákos sejtektől, még mielőtt azok sokszorozódnának. Az ekcéma által kiváltott immunválasz segíti a szervezetet azzal, hogy a potenciálisan rákos sejteket eltávolítja a bőrből. Ez enyhe vigasz az ekcémásoknak, de új út lehet a kutatásban – állítják angol kutatók.

Bőrrák ellen káros lehet a sugárterápia

A sugárterápia fontos eszköz bizonyos bőrdaganatok kezelésére, ám a legfrissebb eredmények szerint nem szabad nagyobb felületen használni. A daganaton belül ugyanis bizonyos sejtek ellenállnak, amivel arra „buzdítják” a többit, hogy csökkentsék az immunreakciót. A kezelés így elnyomja a szervezet természetes védekezőképességét a bőrrák ellen.

Egy leégés is okozhat bőrrákot

A leégés a legagresszívabb bőrrákfajta, a rosszindulatú melanoma egyik első számú rizikófaktora. Már egyetlen leégés is több mint kétszeresére növelheti a kockázatot. Sokan tisztában vannak ugyan a veszélyekkel, de valamilyen oknál fogva győz a barnaság mint esztétikum iránti vágy, valamint a feltételezés, hogy „ilyesmi velem nem történhet meg”.

Barnulás mellett herpeszt is kaphat a szoláriumban

Nem a bőrrák jelenti az egyetlen veszélyt azoknak, akik rajonganak a mesterséges barnulásért, szoláriumozás közben herpeszt is lehet kapni. A nemi herpesz rendkívül fertőző, bőrérintkezés útján átadható betegség, amely leggyakrabban közösüléssel, illetve orális szexszel terjed. Gyógymód egyelőre nincs rá, csak kezelni lehet a gyulladás fellobbanásakor.

A napozás csökkentheti a szívroham kockázatát

Egy friss kutatás szerint a D-vitamin jót tesz a szívnek: a koszorúér-betegség akár 32%-kal gyakoribb azoknál, akik hiányt szenvednek belőle. A tudósok ezzel együtt óvatosságra intenek a bőrrák kialakulásának veszélye miatt, ám a kutatás szerint a napfény mértékletes élvezete jó hatással van az egészségre, hiszen hozzájárulhat a szívinfarktus megelőzéséhez.

Egy zavaró folt az arcon akár a bőrrák jele is lehet!

Joy Yaffe, egy 59 éves manchesteri hölgy az év elején arra lett figyelmes, hogy orrának jobb felén megjelent egy pötty. Elsőre nem sok figyelmet tulajdonított neki, némi alapozóval könnyen eltűntette. Akkor még nem sejtette, micsoda kálvária is kezdődik nemsokára az életében. A zavaró szépséghiba egy hét elteltével szerencsére el is tűnt, ám Joy legnagyobb döbbenetére fél év elteltével ugyanott ismét felbukkant, majd rövid szünet után decemberben ismét.