ABCD szabály a bőrrák megelőzésére

A szikrázó napsütéssel együtt megszaporodtak a figyelmeztetések: kerüljük az erős sugárzást, mert az ózonlyuk egyre nagyobb lesz, a mellékhatások kockázata nő. A szakorvosok a bőrrák ijesztő ütemű növekedéséről beszélnek. Ám a bőrráknak különböző formái vannak, és jó, ha tudjuk, melyikkel állunk szemben.

Messze a legismertebb talán a fekete bőrrák, a melanoma malignum, de mellette létezik az úgynevezett fehér bőrrák is. A bazálsejtes karcinóma (BCC) és a laphámrák (pikkelyes, orsósejtes karcinóma) gyakoribb, mint a melanóma. A bőrrák e két formáját fehér vagy világos bőrrákként foglalják össze. Bazálsejtes karcinóma (BCC) ötször gyakrabban fordul elő, mint a laphámsejtes, a mortalitás a fekete bőrrák esetében sokkal magasabb.

A fekete bőrrák

A melanómánál az UV sugárzás szerepe még nem tisztázott. Úgy vélik, hogy inkább az intenzív, rövid idejű sugárzások károsítanak, és gyermekkorban a túl sok nap kedvez az anyajegyek megjelenésének, amelyekből később melanóma fejlődhet ki. Ehhez további kockázati tényezők is jönnek: világos bőrtípus, genetikai hajlam, sok atípusos, illetve nagy anyajegy, májfolt.

Tünetek és kezelés

A bőrrák kezdetben többnyire nem okoz panaszokat, legfeljebb viszketés és vérzés jelentkezik. Ez azt jelenti, hogy a bőrrák általában a látható és tapintható elváltozások alapján diagnosztizálható. Csak a késői szakaszban lehetnek metasztázis panaszok és tünetek. Ezért fontos a bőrrák korai felismerése.

A fekete bőrrák veszélyesebb, mivel ezt a fajta gyorsan szétterjed, áttéteket képez. Terápiásán ezt a tumort is eltávolítják, de az áttétek miatt gyakran további kezelések szükségesek.

A fehér bőrrák gyakran fejlődik prekurzorokból – az úgynevezett aktin keratózisból. Ezek műtétileg eltávolíthatók: fagyasztás, krémek vagy gélek használatával vagy besugárzással. Ez a rák szinte soha nem okoz másodlagos tumorokat, a pikkelyes is csak ritkán.

Szűrővizsgálat, önvizsgálat

A bőrrák valamennyi formájára érvényes: minél korábban észlelik, annál nagyobb az esély a gyógyulásra. (35 éves kortól kezdve Németországban 2 évente bőrvizsgálattal és szűréssel igyekeznek megelőzni a bőrrákot.)

A bőrrák előfokozatai felismerhetők és kitapinthatók. Ügyeljen a bőrelváltozásokra, új anyajegyekre vagy meglévők módosulására. A viszketés és a vérzés is gyanús lehet. Vizsgálja meg bőrét rendszeresen, a legjobb nappali fényben és tükör (vagy a partnere) segítségével.

Az ABCD szabály

Gyanús anyajegy értékelésénél járjon el az ABCD szabály szerint:

  • A(szimmetria): nem egyformán hosszú, vagy kerek, hanem szabálytalan
  • B(ehatárolás): nem éles, hanem elmosódott szélek
  • C(olour): nem egyenletes szín, hanem foltos (rózsaszín, szürke, fekete, foltos, kérges)
  • D(urchmesser = átmérő): méret, amely a legszélesebb helyen meghaladja az 5 mm-t

Ha legalább az egyik ilyen pont találó, forduljon orvoshoz, hogy kizárják a rosszindulatú daganatot vagy bőrrákot. Inkább menjen el feleslegesen, mint túl későn. A legfontosabb megelőző intézkedés a bőrrák ellen: a közvetlen és intenzív napsugárzás kerülése és fényvédelem!

(Németből fordította: Koncz László)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe a következő cikket is:

A veszélyes anyajegy felismerése