ABCD szabály a bőrrák megelőzésére

A szikrázó napsütéssel együtt megszaporodtak a figyelmeztetések: kerüljük az erős sugárzást, mert az ózonlyuk egyre nagyobb lesz, a mellékhatások kockázata nő. A szakorvosok a bőrrák ijesztő ütemű növekedéséről beszélnek. Ám a bőrráknak különböző formái vannak, és jó, ha tudjuk, melyikkel állunk szemben.

A napozás mellett más is okozhat melanomát

Az igaz, hogy a melanomák nagyobb részét – 65 százalékát – az ibolyántúli sugárzás (UV) okozza, de marad még 35 százalék, amit Veronique del Marmol brüsszeli professzor úgy jellemzett, hogy részben – 10 százalékban – a gének mutációja, részben külső, környezeti, életmódi tényezők okoznak. Még a tehéntejet is a kockázati tényezők között emlegetik.

Egy leégés is okozhat bőrrákot

A leégés a legagresszívabb bőrrákfajta, a rosszindulatú melanoma egyik első számú rizikófaktora. Már egyetlen leégés is több mint kétszeresére növelheti a kockázatot. Sokan tisztában vannak ugyan a veszélyekkel, de valamilyen oknál fogva győz a barnaság mint esztétikum iránti vágy, valamint a feltételezés, hogy „ilyesmi velem nem történhet meg”.

Új fejlesztések a bőrrák korai diagnosztizálásában

A Connecticuti Egyetem Bőrgyógyászati Klinikájának kutatói olyan új módszert fejlesztettek ki a bőrrák korai felismeréshez, amivel a bőrgyógyászok gyakorlatilag beláthatnak a bőr alá, és eldönthetik, hogy szükség van-e további szövettani vizsgálatokra. „Minden eszköz, ami segíti a bőrrák, különösen a melanóma korai diagnózisát, óriási előnyt jelent a páciensek számára. Minden bőrrák típus komolynak minősül, de a melanóma a leginkább halálos rákfajta, épp ezért a korai felismerés mindenképpen kritikus jelentőségű” – mondta a kutatást vezető Dr. Grant-Kels.

A szőlő természetes védelem a bőrrák ellen

A közhiedelemmel ellentétben a nap nem ártalmas. Az általa kisugárzott UV-sugarak különösen hasznosak, hiszen ezek késztetik a szervezetet a D-vitamin termelésére. A túl erős napsugárzás azonban veszélyes leégéshez vezethet, ami melanómát és más bőrrákos megbetegedéseket okozhat.

Felelőtlenül napoznak a tinik

Egy friss felmérés szerint az angliai tizenévesek az ajánlott idő tizenkétszeresét töltik a napon, és teszik mindezt napvédő krém nélkül.

Vigyázzunk a bőrünkre!

Megérkezett a kánikula, mindenki igyekszik a vízpartra, strandra. A védelemről azonban ne feledkezzünk meg semmiképpen, mielőtt kitesszük a bőrünket a nap sugarainak. Néhány fontos dolgot tudnunk kell, akármilyen adottságokkal is rendelkezünk.

A melanoma a gyerekeket sem kíméli

Magyarországon is évről évre egyre több melanomás beteget diagnosztizálnak, és a betegség – úgy tűnik – nem válogat, bárkit érinthet. Jó hír, hogy megelőzhető és korai stádiumban gyógyítható.

Tilos a szolárium 18 éven aluliaknak

Németországban a szoláriumok látogatása a 18 éven aluli fiatalok számára a jövőben tabu. A parlament a napokban fogadta el a sugárzásvédelmi törvényt, amely a bőrrák fokozott veszélye miatt a 18 év alattiaknak megtiltja a szoláriumok, azaz a napfénystúdiók látogatását.

UVB kontra UVA sugárzás?

Régóta tudjuk, hogy a D-vitamin a napozás következtében termelődik a bőrben, de azt csak mostanában fedezték fel, hogy a fényspektrumnak csupán egy meghatározott sávja, az ultraibolya (UVB) sugár van ilyen hatással a szervezetünkre. Az UVA sugárzás azonban káros is lehet.