Egy leégés is okozhat bőrrákot

A leégés a legagresszívabb bőrrákfajta, a rosszindulatú melanoma egyik első számú rizikófaktora. Már egyetlen leégés is több mint kétszeresére növelheti a kockázatot. Sokan tisztában vannak ugyan a veszélyekkel, de valamilyen oknál fogva győz a barnaság mint esztétikum iránti vágy, valamint a feltételezés, hogy „ilyesmi velem nem történhet meg”.

20150511-egy-leeges-is-okozhat-borrakot-02A felmérésben több mint ezer férfi és nő vett részt, akiknek 84 százaléka számolt be arról, hogy aggódik a bőrrák kockázata miatt, 72 százalékuk viszont mégsem vigyázott magára annyira az elmúlt évben, hogy elkerülje a leégést.

A Brit Bőrgyógyászok Szövetségének nyilatkozata alapján rengetegen tisztában vannak ugyan a veszélyekkel, ám ez valamilyen oknál fogva mégsem teremti meg „az UV-védelem kultúráját”. A jelenség hátterében állhat a barnaság mint esztétikum iránti vágy, valamint a feltételezés, hogy „ilyesmi velük nem történhet meg”.

„Sokkoló, hogy a megkérdezettek csaknem háromnegyede leégett az elmúlt évben. A napsütéses időszak közeledtével sajnos idén is hasonlóan kedvezőtlen arányra számítunk. Sokan alábecsülik a leégés okozta károkat, és ártalmatlannak ítélik meg a bőrpírt. Pedig ez már annak a jele, hogy visszafordíthatatlan kár keletkezett a hámszövetben” – magyarázta a szövetség szóvivője.

A melanoma a ’70-es évek adataihoz viszonyítva ötször gyakoribb napjainkban. Tünetei közé tartozik a változó méretű, formájú és színű anyajegy. A nem-melanoma típusú bőrrák pedig általában csomóval, hámló folttal vagy nehezen gyógyuló sebbel kezdődik.

A bőrgyógyászok hozzátették, hogy mindenkinek ajánlják a napsütéses idő kiélvezését, ám ésszerű keretek között, illetve a megfelelő faktorszámú UV-szűrőt tartalmazó készítmények használata mellett.