A napozás mellett más is okozhat melanomát

Az igaz, hogy a melanomák nagyobb részét – 65 százalékát – az ibolyántúli sugárzás (UV) okozza, de marad még 35 százalék, amit Veronique del Marmol brüsszeli professzor úgy jellemzett, hogy részben – 10 százalékban – a gének mutációja, részben külső, környezeti, életmódi tényezők okoznak. Még a tehéntejet is a kockázati tényezők között emlegetik.

A génmutáció lehet öröklött, de lehet az egyén élete során szerzett, bekövetkezésének mechanizmusa egyelőre ismeretlen.

Sildenafil, kockázati tényezőKülső kockázati tényezők hatására – az UV-sugárzáson kívül – is keletkezhet melanoma: végbemehetnek epigenetikus változások, például egy nem-kódoló RNS (Mir-21) kifejeződése révén, ami a daganat kialakulását teszi lehetővé azzal, hogy a szabályozó kört megszakítja. A Mir-21 kifejeződése a rosszindulatú melanomáknak közös, molekuláris jellemzője.

Az epigenetikus változások a környezethez vagy az életmódhoz köthetők. Környezeti tényező lehet a levegőszennyezés, ártalmas kémiai anyagok. Életmódi kockázati tényezőként a dohányzás, a nyugati típusú táplálkozás, az elhízás és az ülő életmód jön szóba. Ezek mind képesek kiváltani a Mir-21 kifejeződését. Még a tehéntejet is a kockázati tényezők között emlegetik, mert a szarvasmarhában a Mir-21 azonos az emberi Mir-21-gyel.

Másik rizikótényezőként említi del Marmol professzor a Sildenafil nevű impotencia elleni gyógyszert (PDE5A inhibitor), amiről kimutatták, hogy használóinál lényegesen megemelkedett az invazív melanoma kockázata.

Bár az UV-sugárzáshoz nem kapcsolható melanomák nem túl gyakoriak, tisztában kell lennünk azzal, hogy léteznek. Igen gyakran halállal végződnek, részint a késői diagnózis (rosszul felfedezhető, nem látható), részint a kevesebb terápiás lehetőség miatt. És tudatában kell lennünk annak is, hogy olyan életmódi tényezők is közrejátszhatnak ezeknek a rosszindulatú daganatoknak a kifejlődésében, mint a gyógyszerek vagy a szennyező anyagok – magyarázza del Marmol professzor.

(Az előadás a 2015. október 7-11. között megrendezett 24th European Academy of Dermatology & Venereology Congress keretében hangzott el Dániában, Koppenhágában.)