A szőlő természetes védelem a bőrrák ellen

A közhiedelemmel ellentétben a nap nem ártalmas. Az általa kisugárzott UV-sugarak különösen hasznosak, hiszen ezek késztetik a szervezetet a D-vitamin termelésére. A túl erős napsugárzás azonban veszélyes leégéshez vezethet, ami melanómát és más bőrrákos megbetegedéseket okozhat.

Nemrég kerültek nyilvánosságra a Journal of Agricultural and Food Chemistry c. folyóiratban a barcelonai egyetem kutatóinak eredményei, melyek szerint ha túl sokat tartózkodunk a napon és olyan természetes módszert keresünk, amely védelmet nyújt a napsugárzás esetleges bőrkárosító hatása ellen, akkor használjuk ki a szőlőben lévő flavonoidokat: ezek állítólag védelmet nyújtanak a bőrrák ellen.Együk, igyuk, kenjük?

A tanulmány szerint a szőlőben lévő antioxidánsok segíthetnek annak megakadályozásában, hogy a túlzott napsugárzás károsítsa vagy rombolja a bőrsejteket. A szőlő-flavonoid tartalmú bőrápoló krémek természetes alternatíváját kínálják a hagyományos napvédő krémeknek, melyek – miközben védik a bőrt – beengedik a bőrbe a D-vitamin képződését elősegítő sugarakat.

„Ez a tanulmány megerősíti azt az elképzelést, hogy e termékek védelmet nyújtanak a természetes napsugárzás ellen” – mondta Marta Cascante, a barcelonai egyetem biokémikusa és a tanulmány vezető szerzője.

A csoport nem adott adatokat arról, hogy a szőlő, a bor vagy más, szőlőből készült termékek fogyasztása ugyanazt a hatásmechanizmust mutatja-e, mint a bőrön történő használat. Sok földközi-tengeri ország tapasztalatai – ahol a lakosok nagyon sok időt töltenek napon, és ugyanakkor igen sok szőlőterméket fogyasztanak – csak ritkán betegszenek meg bőrrákban. Ők lehetnek a legjobb bizonyítékok arra, hogy a szőlő mennyire hatékonyan védi a bőrt.

(Forrás: kopp-verlag.de, németből fordította: Koncz László)