A veszélyes anyajegy felismerése

Az anyajegy bizonyos bőrsejtek jóindulatú növekedése. Az anyajegyek különböző méretűek, alakúak és színűek lehetnek, és az egész testen bárhol keletkezhetnek, általában jóindulatúak, de bizonyos esetekben bőrrákot is okozhatnak. Megnézzük, hogyan ismerhetjük fel a veszélyes anyajegyet, és milyen lehetőségek vannak az ilyenek eltávolítására.

Anyajegy akkor keletkezik, amikor nagy mennyiségű pigmentképző sejt (melanocita) halmozódik fel. Ezek a bőr pigmentjét alkotják, ezért a legtöbb anyajegy barna vagy fekete színű, bár lehetnek vöröses vagy kékesek színűek is. Vannak ezen kívül olyan, úgynevezett naevussejtek, amelyek szorosan kapcsolódnak a melanocitákhoz, és ugyancsak anyajegyet vagy májfoltot képezhetnek.

Kik figyeljenek különösen?

A genetikától függően, különösen a nagyon világos bőrű embereken általában sok anyajegy képződhet. A közelmúltbeli vizsgálatok azonban azt mutatják, hogy az anyajegyek számát nem kizárólag a gének határozzák meg. Az is döntő szerepet játszik, hogy a gyermekek és a serdülőkorúak mennyi időt töltöttek el a napon.

Hormonális hatásokra terhesség alatt is kialakulhatnak anyajegyek, ráadásul különösen gyakori ez idő alatt, hogy a jóindulatú anyajegyekből rosszindulatú foltok fejlődnek. A terhes nőknek ezért különösen gyakran kell ellenőrizniük anyajegyeiket.

Az anyajegy és a bőrrák

Az anyajegyek általában jóindulatúak – néhány anyajegyből azonban bőrrák alakulhat ki. Különösen veszélyesek azok, amelyeknek mérete és formája vagy színe megváltozik. Az ilyen születési rendellenességeket diszpláziás naevusnak nevezik. A szokásos anyajegyekkel szemben az atipikus sejtek szaporodnak. A diszpláziás naevus lehet (nem feltétlenül) a fekete bőrrák (malignus melanoma) előfutára.

Különösen veszélyeztetettek azok a személyek, akiknek nagyszámú (több mint 40), vagy szabálytalan formájú anyajegye van. Ezek akár 15-ször nagyobb valószínűséggel fejlődhetnek bőrrákká. A közeli hozzátartozók bőrrákos esetei növelik annak kockázatát, hogy maguk is megbetegszenek.

A veszélyes anyajegyek felismerése

Vajon veszélyes lehet-e egy anyajegy? Az alábbiak szerint vizsgálhatjuk meg:

Aszimmetria: a nem egyenletesen kerek vagy ovális foltok odafigyelést kívánnak.

Körülhatárolhatóság: az anyajegy körülhatárolhatósága normál esetben éles. A nem éles, elmosódott kontúr esetén óvatosságra van szükség.

Szín: ha az anyajegy többszínű, ellenőriztetni kell bőrgyógyásszal.

Átmérő: az öt milliméternél nagyobb anyajegyeket meg kell figyelni.

Fejlődés: különös figyelmet kell fordítani azokra az anyajegyekre, amelyek a fenti négy pont valamelyike szerint változnak.

Ha különösen sok anyajegye van valakinek, vagy úgy véli, hogy gyanús anyajegyet fedezett fel, ne késlekedjen felkeresni a bőrgyógyászt. Ha a bőrrákot korai stádiumban észlelik, a gyógyulás esélye közel 100 százalék. Keresse fel a bőrgyógyászt akkor is, ha megsérült az anyajegy, ha az viszket vagy fáj, és ha az gyulladt, nedvezik, vagy vérzik.

Aki valamelyik kockázati csoportba tartozik, rendszeresen ellenőriztesse magát (kb. évente egyszer) bőrgyógyásszal. Ezen kívül fotók segítségével rögzíthető az anyajegy kinézete – így a változtatások könnyen észlelhetők a következő vizsgálat alkalmával.

Az anyajegy eltávolítása

Ha gyanús, hogy egy anyajegy rosszindulatú, általában helyi érzéstelenítés mellett eltávolítják. Számos módszer létezik az anyajegy eltávolítására. A nagyobbakat kivágják, a kisebbeket kikaparják.

Ha lehetséges, az anyajegyet nem szabad lézerrel eltávolítani, mivel a szövetet megégeti, és az ezt követően már nem vizsgálható. Semmi esetre sem próbálja meg maga eltávolítani az anyajegyet. Ez nemcsak csúnya hegeket okozhat, hanem életveszélyes fertőzéseket is.

Ha egy anyajegyet eltávolítanak, akkor körülbelül két hétig el kell kerülni a testmozgást, az edzést, ami különös terhelést róhat az érintett területre. A seb bizonyos ideig nem érintkezhet vízzel.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe a következő cikket is:

ABCD szabály a bőrrák megelőzésére