Bőrrák ellen káros lehet a sugárterápia

A sugárterápia fontos eszköz bizonyos bőrdaganatok kezelésére, ám a legfrissebb eredmények szerint nem szabad nagyobb felületen használni. A daganaton belül ugyanis bizonyos sejtek ellenállnak, amivel arra „buzdítják” a többit, hogy csökkentsék az immunreakciót. A kezelés így elnyomja a szervezet természetes védekezőképességét a bőrrák ellen.

Bőrrák ellen káros lehet a sugárterápiaAz úgynevezett Langerhans-sejtek a sugárkezelés hatására legyengül az immunrendszer, mert a nyirokcsomók felé áramolva szabályozó T-sejtek termelődésére ösztönöz. Ez lehetővé teszi, hogy a ráksejtek túléljék a sugárkezelést, és aztán képesek maradjanak a szaporodásra – írják a New York-i Icahn Medical School munkatársai.

Korábbi eredmények szerint a kemoterápia és a sugárkezelés a csontvelőben termelődő fehérvérsejtek számának csökkentésével gyengíti az immunrendszert. „Amikor csak lehet, érdemes elkerülni a nagyobb bőrfelületek sugárkezelését” – olvasható a Nature Immunology című szaklapban. A cikket Laurence Zitvogel és Guido Kroemer jegyzi.

Dr. Rod Sinclair, a Melbourne-i Egyetem szakértője azonban figyelmeztet, hogy „ne öntsük ki a gyereket a fürdővízzel”. „A sugárkezelés bevált módszer bizonyos bőrrákfajták, például a bazálsejtes változat ellen” – vélekedik az ausztrál orvos.