Tüntessük el a pigmentfoltokat!

A pigmentfoltok – az anyajegyekhez hasonlóan – azért keletkeznek, mert a bőr bizonyos területei több melanint termelnek. Ezek a foltok nem veszélyesek, de esztétikai szempontból zavaróak lehetnek. Ilyen esetekben a foltokat bőrgyógyász eltávolíthatja. Erre számos módszer használható, lézeres, hámlasztásos és fehérítő krémmel történő kezelés.

Kevés embernek tökéletesen szép a bőre. Gyakran előfordulnak kisebb vagy nagyobb pigmentációs rendellenességek, például szeplők vagy ún. időskori foltok. A foltok általában barnásak vagy vörösesek. Az anyajeggyel ellentétben a pigmentfoltok rendszerint nem tapinthatók.

A foltokat a bőr festékanyagának, a melaninnak a fokozott termelése okozza. Ezt bizonyos bőrsejtek, az úgynevezett melanociták termelik. Normális esetben ezek a sejtek megvédenek minket az UV-sugárzástól és nyáron a bőrt barna színűvé teszik. Ha egyes helyeken sok melanin képződik, pigmentfoltok alakulnak ki a bőrön.

Halványítható, eltüntethető

A pigmentfoltok okai

Számos oka van annak, hogy több melanin képződik a test bizonyos részein. A hajlam és túl sok káros UV-sugárzás mellett különösen hormonális változások játszanak ebben szerepet. Ilyen elváltozások előfordulhatnak nőknél például terhesség vagy menopauza idején, de fogamzásgátló tabletta szedése során is. Bizonyos esetekben a pigmentfoltok akkor fejlődnek vissza, amikor a hormonegyensúly ismét helyreáll. Bizonyos betegségek is okozhatnak pigment-rendellenességeket. Lehetséges okok a következők:

  • bőrbetegségek, például akne vagy pikkelysömör
  • infekciós betegségek, mint pl. az övsömör
  • daganatok
  • lisztérzékenység
  • anyagcserezavarok
  • folsav- vagy a B12-vitaminhiány

Ezenkívül a bőr fényérzékenységét fokozó gyógyszerek is okozhatnak pigmentációs rendellenességeket. E gyógyszerek közé tartoznak az antibiotikumok, egyes kemoterápiás szerek és orbáncfűkészítmények.
Fontos: Mindig bőrgyógyász ellenőrizzen minden olyan bőrváltozást, amelyet aggasztónak talál. Egyes esetekben a bőrrák is állhat az ilyen változások mögött.

Fehér foltok a bőrön

Míg sok pigment-rendellenességet a fokozott melaninkoncentráció okoz, vannak olyan rendellenességek is, amelyeknél túl kevés melanin termelődik. Ilyen esetben fehér foltok lesznek elsősorban a kézen és az arcon. Ezt a jelenséget fehérvérfolt-betegségnek (vitiligo) nevezzük.

Hogy miért keletkeznek a fehér foltok, eddig még nem tisztázott. Feltételezik, hogy genetikai oka van. A vitiligo nem gyógyítható, de UV-sugárzással a tünetek enyhíthetők.

A pigmentfoltok kezelése

Az ártalmatlan pigmentfoltok valójában nem igényelnek kezelést. Ha azonban kozmetikai szempontból zavarónak érzi valaki, a foltok eltávolíthatók. A kisebb rendellenességek eltávolításának legjobb módja a lézeres kezelés. A lézer elpusztítja a pigment-felhalmozódást, majd az immunsejtek eltávolítják. Ennek eredményeként a bőrön lévő sötét foltok eltűnnek.

A lézerkezelés mellett vannak más módszerek is a pigmentfoltok eltávolítására: a foltokat szikével leválasztják, nitrogénnel fagyasztják, és savas hámlasztással kezelik.

A hegek és a csúnya bőrfoltok elkerülése érdekében a kezelést tapasztalt bőrgyógyászra kell bízni. Mivel a kezelt bőrterület különösen érzékeny a folt eltávolítása után, védeni kell a naptól.

A foltok visszajöhetnek

A pigmentfolt eltávolítása után előfordulhat, hogy bizonyos idő elteltével újra megjelenik, vagy új helyen új képződik. Ez különösen akkor áll fenn, ha a bőr évek óta fokozott UV-sugárzásnak van kitéve. Ha a melanociták különösen aktívak, tevékenységük szintje nehezen csökken.

Eltávolítás krémekkel

A pigmentfoltokat speciális fehérítő krémekkel is eltávolíthatjuk. Az ilyen krémek különösen enyhe elszíneződés esetén hatékonyak. Néhány termék szabadon vásárolható, mások csak receptre kaphatók. Ezek általában olyan krémek, amelyek a hidrokinon hatóanyagot nagyobb dózisban tartalmazzák. Mivel a hatóanyag gyaníthatóan enyhén rákkeltő hatású, legfeljebb három hónapig szabad alkalmazni.

A fehérítőszereket csak orvosával folytatott konzultáció után szabad használni, mert a krémek nem teljesen ártalmatlanok: az alkalmazás néha súlyos bőrirritációt okozhat. Ha ilyen reakciót észlel, hagyja abba a kezelést és keresse fel orvosát.

A pigmentfoltok megelőzése

Nem mindig lehetséges megakadályozni a pigment-rendellenességeket, mivel gyakran genetikai vagy hormonális okai vannak. A pigmentzavarban szenvedő nők fontolóra vehetik a nem hormonális fogamzásgátló szerekre való áttérést. Ezenkívül a pigmentáció megelőzhető, ha a folsav- vagy B12-vitamin hiányát elkerüljük.

Fontos, hogy ügyeljen a megfelelő napvédelemre, mert valószínűleg az UV-sugárzás szerepet játszik a pigmentfoltok kialakulásában. Ügyeljen ezért arra, hogy ne csak nyaraláskor, hanem a mindennapi szabadidős tevékenységekben is elegendő szintű védelemben részesüljön a bőre. Ezzel nemcsak megakadályozza a csúnya foltok kialakulását, hanem megelőzi a bőrrákot is.

(Németből fordította: Koncz László)