Ekcémásoknál kisebb lehet a bőrrák kockázata

Az ekcémás bőr gyulladásos reakciója megelőzheti a bőrrák kifejlődését azzal, hogy megszabadít a rákos sejtektől, még mielőtt azok sokszorozódnának. Az ekcéma által kiváltott immunválasz segíti a szervezetet azzal, hogy a potenciálisan rákos sejteket eltávolítja a bőrből. Ez enyhe vigasz az ekcémásoknak, de új út lehet a kutatásban – állítják angol kutatók.

Folyamatos a szakmai vita az allergiás betegségekkel és a rák kifejlődésére gyakorolt hatásukkal kapcsolatban. Több tanulmány azt véli, hogy az ekcémához a bőrrák kisebb kockázata társul. Nehéz azonban határozott következtetésekre jutni, mert az ekcéma tünetei különböző súlyosságúak, és a kezelésre használt gyógyszerek is befolyásolhatják a rák kialakulását. Az angol kutatók tanulmánya az első, amely kimutatja, hogy a bőrhibák okozta ekcéma védhet a bőrráktól.

"Segít" a kutatásbanA bőrrák egyre gyakoribb probléma, a WHO szerint a világon minden harmadik diagnosztizált rák ilyen. A legújabb adatok szerint a rosszindulatú melanoma, a legveszélyesebb bőrrákfajta, ötször gyakoribb manapság Angliában, mint volt a hetvenes években.

Ekcémát okozhat a bőr legkülső rétegében bizonyos strukturális fehérjék hiánya, ami hibás védelmi funkcióhoz vezet. Olyan genetikailag módosított (knockout) egereket használtak a tanulmány során, amelyeknél három ilyen fehérje hiányzott, így utánozták az ekcémában szenvedők némely bőrhibáit.

A kutatók összevetették két rákot előidéző vegyi anyag hatását normális és a hiányos barrierrel (gáttal) rendelkező egereknél. Az egerenkénti jóindulatú daganatok száma a knockout egerekben hatoda volt a normál egerekhez képest. Ez azt jelezheti, hogy a genetikailag módosított egereket az epidermiális gát hibái védik a jóindulatú daganatok kialakulásával szemben.

Kimutatták, hogy mindkét egérfajta egyformán fogékony rákot okozó mutációk fellépésére. A knockout egerekben fellépő igen erős gyulladásos reakció azonban ahhoz vezetett, hogy a potenciálisan rákos sejtek fokozottabban lelökődtek. Ezen ráktól védő mechanizmus hasonló ahhoz, amely védi a bőrt a környezetből érkező támadásoktól, pl. a baktériumoktól.

Ezek az eredmények egyértelmű kapcsolatot állapítanak meg a rák kialakulására való hajlam és allergiás bőr állapota között. Azt is alátámasztják, hogy a szervezet immunrendszerének módosítása fontos stratégia a rák kezelésében. A tanulmány enyhe vigaszt nyújthat az ekcémában szenvedőknek, hiszen ez a kellemetlen állapot bizonyos körülmények esetén előnyös is lehet.

(Angolból fordította: Korom Lajos)