Viszkető, vörös bőr: ekcéma

Ha vörös, kellemetlenül viszkető foltok jelennek meg a bőrön, a legtöbb esetben ekcémáról van szó. Az ekcéma a bőrbetegségek 20%-át teszi ki, gyűjtő kifejezés a gyulladásos, általában viszkető, nem fertőző bőrbetegségekre. Különböző kritériumok alapján eltérő formáit különböztetjük meg. Nézzük a lehetséges okokat és a kezelési lehetőségeket.

Hogyan lehet télálló a bőrünk?

Alig van szervünk, amely télen annyira elhasználódik, mint a bőr. A helyiségek száraz levegője ugyanúgy árt neki, mint a fagyos szél. Ezekben a hónapokban meg kell védenünk bőrünket a hő- és nedvességveszteségtől, különben gyulladás és ekcéma is jelentkezhet. A hideg széltől különösen az arc és a kéz szenved, de egy jó tejsavós fürdő regenerálja a bőrt.

A gyengéd ápolás segít az ekcémásoknak

Az ekcéma hirtelen jelentkező bőrbetegség. Kínzó viszketés, hámló és rendkívül száraz bőr jellemzi. Az ekcéma különböző formáinak kezelése mellett fontos, hogy a bőr zsír- és vízháztartása újra egyensúlyba kerüljön. Jelenleg az ekcéma nem gyógyítható, de a következetes és gyengéd ápolás javíthatja a bőr állapotát és enyhítheti a viszketést.

Ismerje meg a csodás andirobát!

Az andiroba olaj nálunk még nem túl elterjedt, de érdemes vele megismerkedni, mert rengeteg hasznos tulajdonsága van. Jó pikkelysömörre, bőrgyulladásokra, fájdalomcsillapító masszázsra. Az olaj Dél-Amerikából, az amazóniai erdőkben élő fa magjából származik. A sokszögű dió formájú mag adja az olajat, egy liter olajhoz kb. 5 kg dióra van szükség.

Ekcémásoknál kisebb lehet a bőrrák kockázata

Az ekcémás bőr gyulladásos reakciója megelőzheti a bőrrák kifejlődését azzal, hogy megszabadít a rákos sejtektől, még mielőtt azok sokszorozódnának. Az ekcéma által kiváltott immunválasz segíti a szervezetet azzal, hogy a potenciálisan rákos sejteket eltávolítja a bőrből. Ez enyhe vigasz az ekcémásoknak, de új út lehet a kutatásban – állítják angol kutatók.

Kisfiam ekcémája a múlté

Most másfél éves kisfiam, Jakub féléves lehetett, amikor kezdte véresre kaparni az arcocskáját. Sejtelmem sem volt, miért vakarózik ennyire, és hogyan segíthetnék rajta. Ezért elmentünk a doktornénihez, aki felírt neki valamilyen kenőcsöt. Az arcáról egy idő után elmúltak ugyan a kiütések, de nem telt bele sok idő, és elkezdett viszketni a könyöke és a térde.

Szamártej allergia ellen

Ferenc pápa elmondta, hogy csecsemőként szamártejen nevelkedett, nemrégiben pedig arról lehetett olvasni, hogy a szamártej asztma, ekcéma vagy pikkelysömör ellen is hatékonynak bizonyul. Mivel a szamártej laktózban gazdag, de zsírban szegény, ez a tej hasonlít leginkább az anyatejhez, és azok is bátran fogyaszthatják, akik a tehéntejre allergiásak.

Az ekcémát serkenthetik a testápolók is

Az ekcémások különösen fogékonyak lehetnek a testápoló készítmények okozta allergiás reakciókkal szemben. „Az ekcémásoknál a bőr nem képes betölteni azt az elválasztó funkciót, ami normálisan elkülöníti a szervezetet a külső környezettől” – mondja Dr. Donald V. Belsito, a Columbia Egyetem bőrgyógyásza (New York, Egyesült Államok).

Növelik az ekcéma kockázatát a gyerekeknél az antibiotikumok

A korai életszakaszban történő antibiotikum-használat akár 40 százalékkal is növelheti az ekcéma kialakulásának kockázatát – derül ki egy friss kutatásból, amelyet a londoni King’s College munkatársai tettek közzé a British Journal of Dermatology című szakfolyóirat hasábjain. Az eredmények arra is rávilágítottak, hogy minden egyes antibiotikum-kúra további hét százalékkal növeli a veszélyt.

Az ekcéma okai és kezelése

Vörös foltok a bőrön, melyek ráadásul erős viszketéssel is járnak – mi lehet ez? A legtöbb esetben ekcémáról van szó. A bőrbetegségek 30-40 százaléka ekcéma, ami általános meghatározása a gyulladásos, rendszerint viszkető, nem fertőző bőrbetegségeknek. Különböző formáit ismerjük, mindegyik kellemetlen. Lássuk, mit tehetünk ellene.