Viszkető, vörös bőr: ekcéma

Ha vörös, kellemetlenül viszkető foltok jelennek meg a bőrön, a legtöbb esetben ekcémáról van szó. Az ekcéma a bőrbetegségek 20%-át teszi ki, gyűjtő kifejezés a gyulladásos, általában viszkető, nem fertőző bőrbetegségekre. Különböző kritériumok alapján eltérő formáit különböztetjük meg. Nézzük a lehetséges okokat és a kezelési lehetőségeket.

Az akut ekcéma gyakran viszketéssel, vörösödéssel és hólyagképződéssel jár. A foltok gyakran nedvesek és könnyen kérgesednek. A krónikus ekcémát száraz, pikkelyes bőr, megnövekedett korpásodás és viszketés jellemzi. A bőr megvastagszik, repedezetté és durva felületűvé válik.

Azt az ekcémát, amelyet külső hatások okoznak, exogén ekcémának vagy kontakt dermatitisznek nevezzük. Különbséget teszünk az allergiás (például élelmiszer vagy fémek) és nem allergiás (például vegyi anyagok, tisztítószerek által okozott) kontakt dermatitisz között.

Az elsősorban belső hatások okozta ekcémát endogén ekcémának nevezzük. Az endogén ekcéma genetikai hajlamot mutat, és a lakosság mintegy tíz százalékát érinti. A leggyakoribb endogén ekcéma az úgynevezett atópiás ekcéma. A gyermekek az atópiás dermatitiszben 30-40% gyakorisággal betegszenek meg, ha egy szülő már szenved ebben a bőrbetegségben. Ha mindkét szülőnél endogén ekcéma fordul elő, akkor a gyermekek 60-70 százaléka érintett. Ők gyakran szenvednek bronchiális asztmában, szénanáthában, vagy ételallergiában is.

Az ekcéma lehetséges okai

Annak érdekében, hogy az orvos megkönnyítse a diagnózist, az alábbi kérdéseket kell feltennie:

  • Mikor és milyen körülmények között lépett fel az ekcéma?
  • Volt már gyakrabban ilyen bőrbetegsége?
  • Hol lépnek fel a bőrjelenségek?

Az alábbi táblázat áttekintést ad az ekcéma lehetséges okairól a test különböző részein:

Helye Lehetséges okok
fej hajfestékek és hajápolási termékek
arc kozmetika, borotvavíz, borotvaszappan, körömlakk
kar óra/karkötő fémallergiánál
ajkak fogkrém, szájvíz, citrusfélék, rúzs, ajakbalzsam, rágógumi
kéz mosó- vagy tisztítószerek, növényi allergének
test zuhanyozó vagy fürdőtermékek, ruházat, masszírozó készítmények
hónalj dezodor, izzadásgátló készítmények
has farmernadrág-gombok, nadrágok
nemi szerv intim higiéniai termékek, fogamzásgátló készítmények
láb harisnyák (anyag, szín), fekélyre használt kenőcsök
lábfej dezodor, gombás betegségek elleni szerek

A bőr alapvető gondozása

Az egyéni, következetes ápolásnak különleges szerepe van, mivel a bőr a legtöbb esetben már előzetesen sérült, ezért különös gonddal kell eljárnia. A jó bőrápolás megakadályozhatja a baktériumok, gombák és vírusok által okozott ún. másodlagos fertőzések megelőzését is. Ezért érvényes: mondjon le mindenről, ami kiszáríthatja a bőrt. Ide tartoznak például:

  • lúgos szappanok, tisztítószerek
  • alkoholos bedörzsölőszerek vagy testápolók
  • 35 foknál melegebb fürdővíz
  • intenzív napozás

Hogyan kezeljük az ekcémát?

A bőr ápolására vegyszermentes kenőcsök vagy az olajfürdők alkalmasak. A vöröses vagy gyulladt bőrtől szenvedőknek rázókeverékeket vagy emulziókat kell használniuk. Zsíros kenőcsöket nem szabad alkalmazni.

A nyitott, váladékozó bőrbetegségeket ma már nedves vagy hidratáló kötszerekkel kezelik. Ez megakadályozza a kiszáradást, másrészt hűtő hatás érhető el vele. Hidratáló kötszereket az alábbiak szerint alkalmazzunk: először egy zsíros krémet viszünk fel, amelyen nedves kötést helyezünk el. Most jön egy száraz kötés a nedves fölé, ami 3-5 órán át a bőrön marad.

A hatóanyagoktól mentes készítményeken kívül a karbamid-készítmények hasznosnak bizonyultak, mivel a karbamid normalizálja a szaruhártyát, enyhíti a viszketést, és enyhe antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha szeretne még olvasni az ekcémáról, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Az ekcémát serkenthetik a testápolók is