Növelik az ekcéma kockázatát a gyerekeknél az antibiotikumok

A korai életszakaszban történő antibiotikum-használat akár 40 százalékkal is növelheti az ekcéma kialakulásának kockázatát – derül ki egy friss kutatásból, amelyet a londoni King’s College munkatársai tettek közzé a British Journal of Dermatology című szakfolyóirat hasábjain. Az eredmények arra is rávilágítottak, hogy minden egyes antibiotikum-kúra további hét százalékkal növeli a veszélyt.

Növelik az ekcéma kockázatát a gyerekeknél az antibiotikumokA szakértők húsz korábbi értekezés eredményeit elemezték újra, hogy feltárják, van-e összefüggés a tényezők között, és ha igen, megfigyelhető-e arányosság a gyógyszerek mennyisége és a betegség kialakulásának kockázata között. Kimutatták, hogy az ekcémás gyerekek nagyobb valószínűséggel szedtek antibiotikumot a születésük utáni első évben.

A kutatást vezető Dr. Carsten Flohr hozzátette: „Az antibiotikum-használat és az allergiás betegség kapcsolatának megértése kiemelten fontos az egészségügyi dolgozók, illetve az egészségpolitikai szakemberek számára egyaránt. Így a valódi összefüggés megismerése az ekcémával kapcsolatban messzemenő következtetésekkel járhat.” „A jelenség egyik lehetséges magyarázata, hogy a széles spektrumú antibiotikumok megváltoztatják a bélflórát, ami befolyásolja az immunrendszer működését. Mégpedig olyan irányban, ami kedvez az allergiás panaszok jelentkezésének” – tette hozzá a szerzőként közreműködő Dr. Teresa Tsakok.

Nina Goad, a Brit Bőrgyógyászok Szövetségének munkatársa így nyilatkozott: „Az ekcéma a leggyakoribb bőrbetegség, amely minden ötödik gyermeket érint a fejlett világban, így lényeges terhet ró az egészségügyi ellátórendszerre. Az allergiás betegségek előfordulása növekedett az utóbbi évtizedekben, elsősorban a fejlett országokban. Ennek oka egyelőre még nem tisztázott. Az eredmények nem azt jelentik, hogy a szülőknek meg kell tagadniuk az orvos által felírt antibiotikum adagolását a gyerekek számára, viszont az elkerülhető okok mellett rávilágítanak arra, hogy milyen irányban lenne érdemes változtatni az orvosi gyakorlaton.”

A kutatók egy figyelmeztetést is közzétettek az értekezés mellett, amelyben elmagyarázzák, hogy a fokozott antibiotikum-fogyasztás az ekcéma gyakoribb előfordulásának következménye is lehet. További vizsgálat szükséges az összefüggés természetének megállapítására.