Antibiotikum: vírusok ellen nem segít

Minden orvos tudja, hogy vírusfertőzés esetén nem segít az antibiotikum. A legtöbb légúti fertőzést, beleértve az egyszerű megfázást (náthát) is, nem szabad antibiotikummal kezelni, írja a New York Times weboldala. A tüsszögés, orrfolyás, a torokfájás, a köhögés, a hőemelkedés és a fejfájás – a nátha megannyi tünete – egyáltalán nem reagál az antibiotikumra.

Ezüstkolloid: mi mindenre jó?

Ismét itt az ezüstkolloid ideje: ez a „természetes antibiotikum” jól felhasználható sok olyan esetben, amikor az orvos gyógyszert rendelne. Mi, természetgyógyászok régóta ismerjük és javasoljuk is a betegeknek ezt a csodálatos szert – annak ellenére, hogy a hivatalos orvoslás (és vele egyetértésben az ÁNTSZ) mindenkit szeretne lebeszélni az alkalmazásáról.

Homeopátia – Női dolgok (1.)

Szúr, éget, csíp, vagy esetleg tompán sajog az egész alhasam vizeléskor – ez a panasz volt az elsők egyike, ami feltűnt körzeti orvosi munkám során. 13 év mentőzés után váltottam pályát, és nagyon lelkesen vetettem bele magam a háziorvoslásba, ahol követni tudtam a beteg sorsának alakulását, közvetlen visszajelzést kaphattam munkám eredményességéről.

Megfázás vagy influenza?

Megérkezett az influenza szezonja. A hideg, téli időben évente találkozunk a náthával, köhögéssel, rekedtséggel. Megfázásról, influenzáról vagy influenzaszerű fertőzésről beszélünk – de mit jelentenek ezek a kifejezések? Mit jelent a „sima” nátha, mikor nem ér semmit az antibiotikum, milyen tünetekre figyeljünk – és főként hogyan kell fellépni ellenük?

A sokoldalú, csodás propolisz

Vergilius ezt írja Georgica című könyvének negyedik kötetében: „Nárcisz mézharmatot és fakéreg ragasztóanyagot helyeztek el a méhsejtek számára.” A ragasztóanyaga gyanta, amelyet a méhek a fák rügyeiből állítanak elő. Mint az emberi kézművesek, úgy használják ezt a méhek a fugák és rések lefedésére, hogy a baktériumok ne pusztíthassák el az ivadékokat.

Antibiotikum: barát vagy ellenség? Lehetőségek a rezisztenciakrízis küszöbén (2.)

Milyen lehetőségeink, feladataink vannak az antibiotikum-rezisztencia problémájának csökkentésében? Hol a helye ma az antibiotikumoknak, a fitoterápiának és a homeopátiának? Mikor kötelező antibiotikumot használni és mikor kerülendő? Mikor vessük be a homeopátiás gyógyszereket és a gyógynövényeket? Beszámoló az interdiszciplináris konferenciáról.

Antibiotikumok is növelhetik a diabétesz kockázatát

A 2-es típusú cukorbetegség során a perifériás szövetek egyre kevésbé reagálnak az inzulinra. A szervezet a cukorháztartást egyre nagyobb hormonszint segítségével képes fenntartani, ami így hosszabb távon a hasnyálmirigy inzulintermelő kapacitásának kimerüléséhez vezet. Lehet, hogy az antibiotikumok szedése is előidézheti ezt a folyamatot.

Juharszirup segít az antibiotikumnak

A juharszirup-kivonat segíthet abban, hogy az antibiotikum könnyebben végezzen a baktériumokkal – jöttek rá kutatók. Nathalie Tufenkji vegyészmérnök és csapata laboratóriumi körülmények között tenyésztett baktériumkolóniákat vizsgált, reményeik szerint az emberi szervezetben jelenlévő baktériumok hasonló módon reagálnak a juharszirup-koncentrátumra.

Károsabb az antibiotikum, mint hittük

Az antibiotikumok használata igen elterjedt, világszerte a felnőttek 40, a gyermekek 70 százaléka él évente legalább egyszer ilyen szerrel. Megfelelően használva a gyógyszer elpusztítja a káros baktériumokat, de az esetek tizedében nem kívánt mellékhatások lehetnek: felborulhat a bél normál flórájának összetétele, a cukoranyagcsere és az immunrendszer is.

Mondjunk nemet az antibiotikumokra!

Az óvodás és a kisiskolás korú gyermekeknél rendkívül gyakori probléma a felső légutak ismétlődő fertőzése. Az esetek többségében cseppfertőzéssel terjedő, vírusos eredetű fertőzésekről van szó. Az antibiotikumok baktériumfertőzések kezelésére szolgálnak, így egyértelmű, hogy használatuk ebben az esetben téves és orvosi szempontból helytelen.