Vírusölő oregánós limonádé

Az emberek régóta használták a természet ajándékait különböző egészségügyi problémák kezelésére, és ezek ugyanúgy hatékonyak voltak, mint a gyógyszertári antibiotikumok. Az antibiotikumok felfedezése nagy áttörés volt, és sok életet megmentett, de a túlzott használat – akár már enyhébb fertőzések esetén is – csökkentette a gyógyszerek hatékonyságát.

Antibiotikum: vírusok ellen nem segít

Minden orvos tudja, hogy vírusfertőzés esetén nem segít az antibiotikum. A legtöbb légúti fertőzést, beleértve az egyszerű megfázást (náthát) is, nem szabad antibiotikummal kezelni, írja a New York Times weboldala. A tüsszögés, orrfolyás, a torokfájás, a köhögés, a hőemelkedés és a fejfájás – a nátha megannyi tünete – egyáltalán nem reagál az antibiotikumra.

Ezüstkolloid: mi mindenre jó?

Ismét itt az ezüstkolloid ideje: ez a „természetes antibiotikum” jól felhasználható sok olyan esetben, amikor az orvos gyógyszert rendelne. Mi, természetgyógyászok régóta ismerjük és javasoljuk is a betegeknek ezt a csodálatos szert – annak ellenére, hogy a hivatalos orvoslás (és vele egyetértésben az ÁNTSZ) mindenkit szeretne lebeszélni az alkalmazásáról.

Homeopátia – Női dolgok (1.)

Szúr, éget, csíp, vagy esetleg tompán sajog az egész alhasam vizeléskor – ez a panasz volt az elsők egyike, ami feltűnt körzeti orvosi munkám során. 13 év mentőzés után váltottam pályát, és nagyon lelkesen vetettem bele magam a háziorvoslásba, ahol követni tudtam a beteg sorsának alakulását, közvetlen visszajelzést kaphattam munkám eredményességéről.

Megfázás vagy influenza?

Megérkezett az influenza szezonja. A hideg, téli időben évente találkozunk a náthával, köhögéssel, rekedtséggel. Megfázásról, influenzáról vagy influenzaszerű fertőzésről beszélünk – de mit jelentenek ezek a kifejezések? Mit jelent a „sima” nátha, mikor nem ér semmit az antibiotikum, milyen tünetekre figyeljünk – és főként hogyan kell fellépni ellenük?

A sokoldalú, csodás propolisz

Vergilius ezt írja Georgica című könyvének negyedik kötetében: „Nárcisz mézharmatot és fakéreg ragasztóanyagot helyeztek el a méhsejtek számára.” A ragasztóanyaga gyanta, amelyet a méhek a fák rügyeiből állítanak elő. Mint az emberi kézművesek, úgy használják ezt a méhek a fugák és rések lefedésére, hogy a baktériumok ne pusztíthassák el az ivadékokat.

Antibiotikum: barát vagy ellenség? Lehetőségek a rezisztenciakrízis küszöbén (2.)

Milyen lehetőségeink, feladataink vannak az antibiotikum-rezisztencia problémájának csökkentésében? Hol a helye ma az antibiotikumoknak, a fitoterápiának és a homeopátiának? Mikor kötelező antibiotikumot használni és mikor kerülendő? Mikor vessük be a homeopátiás gyógyszereket és a gyógynövényeket? Beszámoló az interdiszciplináris konferenciáról.

Antibiotikumok is növelhetik a diabétesz kockázatát

A 2-es típusú cukorbetegség során a perifériás szövetek egyre kevésbé reagálnak az inzulinra. A szervezet a cukorháztartást egyre nagyobb hormonszint segítségével képes fenntartani, ami így hosszabb távon a hasnyálmirigy inzulintermelő kapacitásának kimerüléséhez vezet. Lehet, hogy az antibiotikumok szedése is előidézheti ezt a folyamatot.

Juharszirup segít az antibiotikumnak

A juharszirup-kivonat segíthet abban, hogy az antibiotikum könnyebben végezzen a baktériumokkal – jöttek rá kutatók. Nathalie Tufenkji vegyészmérnök és csapata laboratóriumi körülmények között tenyésztett baktériumkolóniákat vizsgált, reményeik szerint az emberi szervezetben jelenlévő baktériumok hasonló módon reagálnak a juharszirup-koncentrátumra.

Károsabb az antibiotikum, mint hittük

Az antibiotikumok használata igen elterjedt, világszerte a felnőttek 40, a gyermekek 70 százaléka él évente legalább egyszer ilyen szerrel. Megfelelően használva a gyógyszer elpusztítja a káros baktériumokat, de az esetek tizedében nem kívánt mellékhatások lehetnek: felborulhat a bél normál flórájának összetétele, a cukoranyagcsere és az immunrendszer is.