Juharszirup segít az antibiotikumnak

A juharszirup-kivonat segíthet abban, hogy az antibiotikum könnyebben végezzen a baktériumokkal – jöttek rá kutatók. Nathalie Tufenkji vegyészmérnök és csapata laboratóriumi körülmények között tenyésztett baktériumkolóniákat vizsgált, reményeik szerint az emberi szervezetben jelenlévő baktériumok hasonló módon reagálnak a juharszirup-koncentrátumra.

Juharszirup segít az antibiotikumnakA túlzásba vitt antibiotikum-használat eredményeként teljes gyógyszer-rezisztencia alakulhat ki, ezért sürgősen új megoldásra van szükség az egészségügyi probléma kezelésében. Szerencsére Észak-Amerikában rengeteg juharfa áll, amely segíthet a helyzetet rendezni – tudjuk meg a montreali McGill University friss kutatásából, amely az Applied and Environmental Microbiology című szaklapban került publikálásra.

A juharszirupban található fenolos vegyületek fertőtlenítő és antioxidáns hatással bírnak, amelyeknek fontos szerepük van a növények fejlődésében és növekedésében is, mivel megvédik a növényt a kórokozóktól. A fenolban gazdag kivonat tehát segíti az antibiotikum összetevőit abban, hogy leszámoljon a baktériumokkal.

A kutatás során felhasznált juharszirupot montreali piacokon szerezték be a kutatók, majd különféle fertőzéseket okozó baktériumokon – pl. az Escherichia colin és a Proteus mirabilis-on – tesztelték a hatást. Kiderült, hogy a juharszirup önmagában véve csak kis mértékben segített a baktériumok elpusztításában, antibiotikummal társítva azonban a hatékonyság jelentősen nőtt.