Ezüstkolloid: mi mindenre jó?

Ismét itt az ezüstkolloid ideje: ez a „természetes antibiotikum” jól felhasználható sok olyan esetben, amikor az orvos gyógyszert rendelne. Mi, természetgyógyászok régóta ismerjük és javasoljuk is a betegeknek ezt a csodálatos szert – annak ellenére, hogy a hivatalos orvoslás (és vele egyetértésben az ÁNTSZ) mindenkit szeretne lebeszélni az alkalmazásáról.

Megértem én, hogyne érteném, milyen komoly üzleti érdekeket sértene, ha még inkább elterjedne az ezüstkolloid használata, kiszorítva a fertőzések, gyulladások elleni gyógyszergyári kínálat jelentős részét. Ezért aztán hiába is keresnénk az ezüstkolloidot a gyógyszertárakban. De ettől még a karaván halad tovább, és mindig örül a szívem, ha újabb komoly kutatások és szakirodalmi hivatkozások erősítik meg az ezüstkolloid alkalmazásának előnyeit. A napokban éppen egy ilyen témájú cikket találtam a neves amerikai természetgyógyász, dr. Axe oldalán, és most megosztom ennek az összefoglalónak a főbb következtetéseit.

Az ezüstkolloid háromféle módon fejti ki rendkívüli hatásait. Az ezüst közreműködik abban, hogy a baktériumokat és vírusokat körülvevő ún. szulfhidril csoportok reakcióba lépjenek az oxigénmolekulákkal, és ezzel gátolja a kórokozók sejtlégzését. Reagálnak továbbá az ezüstionok a baktériumok sejtmembránjával, így ugyancsak létrejön az említett légzésgátló hatás. Kicsit leegyszerűsítve a dolgot, azt mondhatjuk, hogy a kórokozók valósággal „megfulladnak”. Végül fontos, hogy az ezüst valamilyen (egyelőre nem ismert) módon kötődik a kórokozók DNS-éhez is, ezzel megakadályozva az elszaporodásukat. Minderről Richard Davies és Samuel Etris (The Silver Institute) már 1996-ban beszámolt.

Az ezüstkolloid használatának ellenzői gyakran hivatkoznak az amerikai Élelmiszer és Gyógyszer Hivatal (Food and Drug Administration, FDA) 1999-ben kelt állásfoglalására, amely szerint nincs tudományos bizonyíték az ezüstkolloid hatásossága mellett. Nos, azóta két évtized telt el, és nemcsak az emberek újabb százezrei győződtek meg ennek a szernek az előnyeiről, hanem mértékadó kutatások is mellette szólnak.

A már említett dr. Axe csokorba gyűjtötte az ezüstkolloid felhasználási területeit. Ezek a következők:

  1. Baktérium- és mikrobaellenes hatás, amely még az antibiotikumokkal szemben ellenálló kórokozók (superbugs) esetében is érvényesül. Érdekesség, hogy az ezüstkolloiddal szemben nem alakul ki semmilyen rezisztencia. Hivatalos amerikai adatok szerint évente 2 millió ember betegszik meg antibiotikumokkal szemben ellenálló szuperbaktériumoktól, és a fertőzés következtében közülük 23 ezren meg is halnak.
  2. Sebgyógyítás, égési sebek, a bőr egészségének helyreállítása.. Az ezüstkolloidos kezelés még pikkelysömör (psoriasis) és ekcéma esetén is hatásos!
  3. Szem- és fülfertőzések. Az utóbbiak esetében az antibiotikumos kezelés gyakran nem hozza meg a kívánt hatást, de az ezüstkolloid segít.
  4. Vírusellenes hatás. Tanulmányok és tapasztalatok egyaránt bizonyítják, hogy az ezüstkolloid HIV (AIDS) és hepatitis C vírus esetén is működik.
  5. Gyulladásgátlás. Az ezüst csökkenti a duzzanatot, gyorsítja a gyógyulást és támogatja a sejtek újraépülését.
  6. Orrmelléküreg-gyulladások, krónikus esetek is (sinusitis). Akár orrspray-ként vagy orrkancsóban (neti pot) is használhatjuk az ezüstöt. Jó tudni, hogy sok allergia és asztma hátterében is meghúzódhat olyan légúti gyulladásos folyamat, amelyet a Pseudomonas aeruginosa fertőzés okoz. Az ezüstkolloid azonban vele is képes elbánni.
  7. Megfázás, influenza. Az ezüst nemcsak a nátha, hanem az influenza esetén is sikerrel „bevethető”.
  8. Légcső- és tüdőgyulladás. Itt akkor is nagy hasznát vehetjük ennek a „természetes antibiotikumnak”, ha a tüdőgyulladás nem bakteriális, hanem vírusos eredetű.

Az ezüstkolloid esetében is beigazolódik a mondás, hogy nincs új a nap alatt, hiszen a múlt század 40-es éveiben még elterjedten használták, és csak akkor kezdték kiszorítani a modern antibiotikumok.

Fontos tudni, hogy a magyarországi kínálatban is sokféle ezüstkolloid elérhető, de a legjobbnak mindmáig a 10 ppm-es készítmények számítanak, amelyek 1 liter vízre számítva 10 mg ezüstöt tartalmaznak (1 millió rész vízre számítva 10 részecske ezüst). Vigyázat: a piacon ugyancsak elérhető ezüst ionos, valamint ezüst proteines készítmények messze nem olyan hatékonyak, mint a kolloid formájú ezüst. Az igazi jó minőségű ezüskolloidban semmilyen kiválás, üledék nem látható, az oldatnak teljesen áttetszőnek kell lennie.

Folyamatosan ne szedjük 2-3 hétnél tovább, hogy elkerüljük a túladagolását. Ha azonban szükséges, 1-2 hetes szünet után újból bevehető.

Kürti Gábor
természetgyógyász, akupresszőr
Tel.: +36 (30) 996-2787
Honlap: https://kurtigabor.com
Gyógyszer nélküli egészség Facebook csoport

Ha szeretne még olvasni az ezüst baktérium ellenes hatásáról, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Ezüsttel fokozható az antibiotikumok hatása