Ezüst hozzáadásával fokozható az antibiotikumok hatása

Ezüst hozzáadásával még hatékonyabbá válhatnak a régi antibiotikumok – állítják a Harvard Egyetem szakértői a Science Translational Medicine című szakfolyóirat legutóbbi számának hasábjain. A baktériumok ezüsttartalmú összetevővel történő támadása lényegesen növeli számos széles körben használt antibiotikum hatékonyságát. Olyannyira, hogy az azzal dúsított gyógyszerek képesek voltak megállítani egyébként halálos fertőzések terjedését kísérleti egerek szervezetében.

Ezüst hozzáadásával lehetőség nyílt az addig antibiotikum-rezisztensként számon tartott kórokozók elpusztítására. A vankomicint, amelyet a kutatás során ezüsttel dúsítottak, olyan Gram-pozitív baktériumok ellen használják, mint a Staphylococcus vagy a Streptococcus.

Az ezüst ugyancsak hatékonynak bizonyult két makacs fertőzés leküzdésére, melyek általában többszörös antibiotikumos kúrát és kórházi ellátást igényelnek. Itt olyan „alvó” baktériumokról van szó, melyek a kezelés idején visszaszorulnak, ám annak végeztével ismét elszaporodnak, illetve az orvosi eszközökön – például a katétereken – tenyésző kórokozókról. „Az eredmények alapján az ezüst elképesztően hatékony a jelenlegi antibiotikumok kiegészítőjeként” – mondta Jim Collins professzor, a Boston Egyetem és a Wyss Intézet munkatársa.

Az utóbbi években több betegséget okozó baktérium is ellenállóvá vált a gyakran használt antibiotikumokkal szemben, ami súlyos közegészségügyi következményekkel jár. A gyógyszergyárak folyamatosan küzdenek azért, hogy új típusú gyógyszereket alkossanak ezek elpusztítására. Ez odáig vezetett, hogy a tudósok új szemszögből vizsgálják újra azokat a módszereket, amelyek a penicillin 1940-es évekbeli elterjedése előtt voltak használatban. Az ezüstterápia, melyet az ókor óta alkalmaztak fertőzések megelőzésére és gyógyítására, egy közülük.

Ruben Morones-Ramirez professzor, a Wyss Intézet posztdoktori munkatársa elektronmikroszkóp segítségével kimutatta, hogy kis mennyiségű ezüst is legalább tízszeres, legföljebb ezerszeres antibiotikum-érzékenységet eredményez az E. coli baktériumoknál, valamint sérülékenyebbé tette azok sejtmembránját. Ennek eredményeként az ezüsttel dúsított vankomicin a hashártyagyulladásos egerek 90 százalékának életét mentette meg a kísérlet során.

(A természetgyógyászok régóta ajánlják fertőzések esetén az ezüstkolloid alkalmazását, igaz, antibiotikumok nélkül… Úgy tűnik, a kutatóknak már csak egy lépést kellene megtenniük. Megvizsgálhatnák végre és reményeink szerint igazolhatnák az önmagában adott ezüstkolloidnak a kórokozókra gyakorolt hatását. – A szerk.)

Ha szeretne még olvasni az ezüst baktérium ellenes hatásáról, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Ezüstkolloid: mi mindenre jó?