Homeopátia – Női dolgok (1.)

Szúr, éget, csíp, vagy esetleg tompán sajog az egész alhasam vizeléskor – ez a panasz volt az elsők egyike, ami feltűnt körzeti orvosi munkám során. 13 év mentőzés után váltottam pályát, és nagyon lelkesen vetettem bele magam a háziorvoslásba, ahol követni tudtam a beteg sorsának alakulását, közvetlen visszajelzést kaphattam munkám eredményességéről.

Sok egyéb visszatérő panasz mellett a húgyúti fertőzések tünetei vezették a panaszok listáját, főleg nők, rendszerint fiatal felnőttek, bőven a klimax korszak előtt. Túl gyakran hallottam, túl sokszor ismétlődött ugyanannál a betegnél és ismétlődően hamar vált egyéb krónikus panaszok forrásává, tönkretéve a szexuális életet, a napi komfortos létezés alapjait.

Megtalálni a megfelelő szert

Amikor elkezdtem összegyűjteni a legáltalánosabb kiváltó okokat, a tüneteket rontó tényezőket, néhány jellegzetes minta ismétlődése ütött szeget a fejembe. Elsősorban a szexuális együttlétek után jelentkező „hólyaghurutos” panaszok, aztán a hideg helyen üldögélés, hirtelen átfázás, de a menzeszt megelőzően megjelenő vizelési fájdalmak sem maradtak ki a sorból. Ezek csupán a leggyakoribb okok, amelyeket a mai modern gyógyászat pillanatok alatt kezelni vél gyors hatású, rövid ideig tartó antibiotikum kúrával.

A siker csak ideig-óráig tartott, a tünetek visszatértek, és az ismétlődő antibiotikumok hatására immár időszakos emésztési, puffadással, teltségérzettel járó hasi panaszok is fel-felléptek. Hova juthattunk innen? Nos, nem túl messzire, egy szervrendszer kezelése során károsítjuk – ha nem is szándékosan – egy másik nagyon fontos szervrendszerünket, a bélrendszert, ami majd 80%-át termeli összes aktív immunsejtünknek, ennek minden következményével.

Elég szomorú kilátások. „Ne árts” – figyelmeztetnek az ősi korok orvosi nagyjai, és ezt modern korunk orvosának is szem előtt kell tartania minden kezelés megkezdésekor. A hátrányok soha nem haladhatják meg az előnyöket, márpedig krónikus bél- és húgyúti beteggé váló pácienseink az élő példái ennek ellenkező irányú gyakorlatára. Alább szeretnék ismertetni néhány bevált, biztonságos és gyors kezelési lehetőséget, amellyel nem csupán hamar eltűnnek a panaszok, de jó eséllyel nem is térnek vissza.

Természetesen tartsuk észben, hogy a modern gyógyászati lehetőségek adott esetben életmentőek, mint az antibiotikus kezelés, amennyiben a beteg általános állapota javulás helyett romlik, és a baktérium érzékeny a felírásra szánt antibiotikumra. Ezt a tenyésztéses vizsgálatot nagyon ritkán végezzük el első körben, általában csak visszatérő betegeknél, amikor a rutinból felírt és gyakran valóban működő gyógyszer látványosan nem használt. A rutinos felíráson azt értem, hogy többnyire a legvalószínűbben ható gyógyszer kerül felírásra, ami persze vagy működik vagy sem. A tünetek hamar javulnak, gyakran azelőtt, hogy az antibiotikum egyáltalán jelentős mennyiségben megjelenhetett volna a keringésben, abba a hamis hitbe ringatva orvost, beteget, hogy lám-lám, az antibiotikum működött, így mintegy sugallva a következő antibiotikum felírását, amikor a panaszok pár napon, héten belül kiújulnak.

Minden antibiotikus kezelés után, alatt kötelező lenne probiotikumot is javasolni, szedni, ezzel kivédve a leggyakoribb szövődményt, a bélbaktériumok pusztulása miatt fellépő hasi általános panaszokat. A Lactobacillus rhamnosus, L. reuteri és különböző Bifidus fajok alapvetően fontosak ilyenkor!

Nézzük most az orvosi értelemben vett nem komplikált hólyaghurutos panaszokat, melyek a szexuális együttlét után jelennek meg: érinthet ez első kapcsolatát kezdő tinit, már párkapcsolatban élő érett nőt, de a klimax környékére érő hölgyet is. Ugyancsak gyakori a felfázást követő panaszok megjelenése is. A közös tünet az égő, ingerelő hólyag- vagy húgycsőfájdalom, esetleg szokványos (sajnos ma már ez nem ritkaság) E. coli típusú kolóniák krónikus jelenléte a vizelettesztben, amikor a baktérium ellenálló, rezisztens az átlagos antibiotikumokra, és nem okoz nap mint nap tüneteket, de azok bármikor fellángolhatnak.

A közös tünetek mellett azonban ott vannak az egyedre jellegzetes tünetek, a másképpen megélt és gyógyuló testi tünetek együttese, amelyek miatt gyakran teljesen különböző homeopátiás szert javasol orvosuk, mert nincs „mindenkire jó készruha” a gyógyászatban. A kiváltó okok ugyan egységesíthetik a kezelést, de ne lepődjenek meg, ha teljesen más szert találnak egy homeopátiás szakkönyvben, amikor saját egyedi tüneteikre keresnek gyógyszert, mint például barátnőjük vagy anyósuk kapott, szedett látszólag hasonló panaszokra!

A homeopátia szépsége és nehézsége is ez, megtalálni a legmegfelelőbb szert az egyéni panaszok alapján. Számos remek könyv van forgalomban, legutóbb megjelent könyvünkben, a Homeopátia, nőkről, nőknek, nőktől, amelyben részletesebb képet kaphatnak a lehetőségekről, itt most három szer bemutatása következik, hogy megmutassam, milyen mélységekben is kezel egy homeopátiás szer.

Általánosságban ajánlható a C30-as szerekkel kezdeni, akut esetben akár 20 percenként szedhető 3-5 golyócska, melyeket a nyelv alatt hagyunk elolvadni. Természetesen csökkentjük a gyakoriságot, ahogy a tünetek javulnak! Láz, általános elesettség, véres vizelet, önmagában nem enyhülő tünetek esetén forduljanak háziorvosukhoz, akinek lehetősége van mérlegelni, szükség van-e antibiotikus kezelésre, vagy biztonságosan mellőzhetők, és természetes úton, homeopátiával kezelhetők a tünetek.

Cantharis vesicatoria

  • a vesetájék nagyfokú érzékenysége
  • a vesék felől a hólyagba, húgycsőbe sugárzó, égető, hasító, szaggató fájdalom
  • alig elviselhető, kínzó görcsös fájdalom
  • folyamatos vizelési inger, de a vizelet csak cseppekben ürül
  • égető, csípős, esetleg véres vizelet
  • a fájdalom olyan erős, hogy a beteg ki akarja tépni magából a beteg testrészt
  • vízcsobogás hangja, kávé, hideg ital fokozza tüneteit
  • nagyon szomjas, de nem mer inni, annyira fél a vizeléssel járó fájdalomtól

Staphysagria

  • gyakori, sokszor a vizelet visszatartásáig fokozódó eredménytelen vizelési inger
  • szülést követő katéterezés okozta vizelési panaszok
  • a nemi szerveken történt operáció
  • közösülés után fellépő hólyaghurut
  • a betegek gondolatai gyakran forognak a szexualitás körül, gyakran végeznek önkielégítést. Mindezt azonban szívük mélyén elítélik, bűntudatuk van, érzelmeiket elfojtják
  • égő húgycsőfájdalmuk jellemzően két vizelés közt a legerősebb és vizelés közben megszűnik
  • férfiaknál jelentkező tünet az az érzés, hogy egy vizeletcsepp fel-le mozog a húgycsövükben
  • nőknél megfigyelhető érdekes tünet, hogy menstruáció alatt fogfájásuk lehet, nemi szerveik pedig érintésre nagyon érzékenyek
  • a vizeletsugár általában vékony, vagy csak cseppekben ürül. Vizelés után úgy érzik, hogy hólyagjuk nem ürült ki teljesen, a vizelés befejeztével néhány csepp vizelet elcseppenhet

Pulsatilla

  • jól használható szer az antibiotikum terápiát követően visszamaradt tünetek gyógyításában, valamint gonorrhoeás eredetű prosztatagyulladás kezelésénél kiegészítő terápiaként
  • hólyaghurutos tüneteket okozhat a láb felőli nedves felfázás, áthűlés
  • a panaszok rendkívül változékonyak, hirtelen kezdődnek, és általában ugyanolyan hirtelen szűnnek is meg
  • a páciens nem igényli a folyadékot, borzong, és gyakorta nehezen veszi a levegőt
  • bőre márványos rajzolatú, főként a kezén, térdén, lábán. Gyakran visszeresek a végtagjai
  • erős nyomásérzettel kísért gáttáji forróságérzés, gyakori, ám eredménytelen vizeletürítési kísérletek. „Mintha kő nyomná” jellegű érzés a gáton
  • a húgyhólyagba sugárzó összehúzó jellegű fájdalom. Feltűnő tünet kislányok esetében, hogy váratlan, ijedtséget, félelmet keltő dolgok hatására akaratlanul is bepisilnek
  • gyermekek, felnőttek egyaránt nehezen alszanak el, mert alig fekszenek le, máris vizelési ingerük támad
  • panaszai fokozódnak meleg helyiségben, az ágyban, mozgás kezdetekor, a láb átnedvesedésekor, nehéz ételektől. Nőknél megfigyelhető, Pulsatillára utaló jel lehet, hogy a menses körül, illetve várandósság alatt számos panasza van (mellfeszülés, viszketés, folyás, vizelési panaszok stb.)
  • jobban van hideg, friss, szabad levegőn, finom mozgástól, egyenes testtartásban

Annak megbeszélése, hogy mit tehetünk az antibiotikus kezelés következtében megjelenő tünetekkel, mint például a hüvelyi folyás, hasi panaszok, fáradtság, ismétlődő tünetek, esetleg antibiotikum-rezisztens törzsek megjelenése a vizeletben (sajnos hosszú a komplikációk sora), de mindezek megelőzésének és esetleges támogató kezeléseknek megbeszélése a következő részben folytatódik.

Dr. Borbély Katalin
Oxiológus orvos, Háziorvos, Evolúciós/Funkcionális Medicina Terapeuta

Próbálja ki Ön is homeopátiás szerkeresőnket!